Parlarem d’habitatge un i mil cops


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 20/set/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al ple d’aquest mes de setembre hem tornat a parlar d’habitatge un cop més, perquè l’habitatge a Sant Cugat és un problema de ciutat: la gent jove, la gent gran i moltes famílies se senten expulsades per no poder accedir a un habitatge, primer pas per emancipar-se en el cas del jovent o per no veure’s abocats a l’exclusió social en el cas de famílies i gent gran. També és causa d’expulsió el no poder mantenir-lo, per l’augment desaforat dels preus del lloguer. No oblidem que Sant Cugat és una de les ciutats més cares de Catalunya.

Els mercats no perdonen i la inacció de les administracions públiques durant anys, sense previsions de reserva de sòl o venent, en lloc de llogar, la major part de l’habitatge públic, ens ha dut on som ara mateix.

L’alcaldessa en el Ple va voler posar en valor el model de ciutat que els diferents governs del seu partit han anat consolidant en aquests darrers trenta anys i que suposa que anualment centenars de persones decideixen establir-se a la nostra ciutat. Una ciutat en la que certament molts i moltes de nosaltres hi vivim feliços, però que alhora ens esgarrifem cada dia en veure que no tota la ciutadania pot dir el mateix.

Créixer de forma sostinguda des de fa anys és una realitat que pot ser positiva si va acompanyada d’una bona planificació de serveis públics, mobilitat sostenible i veritables polítiques per a la cohesió social i per combatre les desigualtats, generades entre altres coses per no poder accedir a un habitatge. Ara bé, que vingui gent nova a viure però n’hagi de marxar tanta per no poder mantenir un habitatge no crec que sigui una circumstància per estar-ne orgullós.
Coresponsabilitzar-nos amb la iniciativa privada i fer polítiques d’habitatge valentes és sens dubte un bon camí per contribuir a augmentar l’oferta d’habitatge protegit, o sigui a preus més assequibles, per tal de garantir que tothom tingui l’oportunitat de quedar-se a viure a la nostra ciutat.

ERC ha proposat en aquest Ple que per cada llicència atorgada per construir habitatge plurifamiliar, es destini el 30% a habitatge de protecció oficial i que, en la mesura que sigui possible, l’Ajuntament l’adquireixi de forma preferent per tal que sigui habitatge públic de lloguer. Una mesura que pretén poc a poc arribar al 15% d’habitatge de protecció oficial recomanat. Ara tan sols en tenim un 2%.

La moció proposava en primer lloc la necessitat de tenir un informe que garantís la viabilitat econòmica de la mesura i després feia una proposta detallada de com hauria de dur-se a terme la corresponent modificació del planejament urbanístic.

La vam deixar sobre la taula acordant que la treballaríem plegats ja que ens cal informació tècnica que l’oposició certament no tenim. Esperem que ens hi posem de seguida per què els problemes greus s’han d’entomar amb urgència i amb mesures com aquesta. Des d’ERC-MES seguirem presentant mocions amb idees i mesures i parlant d’habitatge tant com calgui, mentre aquesta ciutat expulsi una part de la seva ciutadania que se sent igual de santcugatenca que la resta.

Mireia Ingla és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.