Cims per la llibertat


  • Comparteix:

joana.barbany

Joana Barbany


Publicat: el 15/oct/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest 13 d'octubre he participat en la caminada al Comabona per condemnar la injustícia del que estem vivint, i mostrar el meu suport a la família no només del Jordi Turull, sinó també de la resta de presos, exiliats i represaliats polítics. La Blanca, la seva dona, ens ha llegit la carta que ha escrit des de la presó, i avui aprofito aquest espai que se'ns dóna per fer sentir la seva veu. Us faig arribar un fragment de les paraules que vam poder escoltar i compartir aquest dissabte a 2.548 metres d'altitud, mentre recordàvem totes aquelles persones exiliades o empresonades injustament.

"Segur que no trobaré les paraules exactes per expressar-vos com correspondria la meva immensa gratitud per això que heu fet avui. Mai no us ho podré agrair com correspondria. A tots vosaltres, moltíssimes gràcies! Als que van tenir la pensada de fer-ho, a tots els que han pencat en l'organització i tots els que sou aquí dalt. Pel simbolisme de fer un cim, i per tantes coses que per a mi relliga aquesta excursió i aquests paratges del Pas de Gasolans i el Comabona que tants cops he tingut el goig de fer.

Mentre faig aquest escrit, tancat a la cel·la de la presó, us imagino perfectament a vosaltres i la immensitat del paisatge que podeu contemplar des d'aquí dalt. I us imagino amb un cel blau o amb boira, amb vent o sense, amb calitja o sense. En qualsevol d'aquestes condicions, m'agradaria ser-hi i m'hi sento una mica.

Alguns hi sou per amistat, altres per compromís amb la llibertat i molts per les dues coses.

Des de pocs cims com aquest, si fa bon dia, es poden contemplar tantes muntanyes que han triat altres companys i que ara estaran plens de gent clamant llibertat. Si mireu al nord a la dreta en diagonal, aquella petita xemeneia que es veu al fons és el Carlit, que ha triat en Jordi Sánchez; just si mireu darrera, l'impressionant paret del mític Pedraforca que ha triat la Txell Borràs; i una mica més enllà la Serra d'Encija amb la Gallina Pelada que ha triat l'Anna Gabriel. I si us fa un bon dia podeu veure les Agudes que ha triat el Forn, el Matagalls de la Rovira, la Mola que ha triat en Rull, el Puigsacalm que ha triat el President o a l'altre extrem -mirant en direcció a la Cerdanya i l'Alt Urgell- treu una mica el cap la Pica d'Estats d'en Comín. L'indret és fantàstic.
(...)
L'excursió al Pas de Gasolans l'identifico amb moltes coses per a mi entranyables. L'identifico amb Josa de Cadí i la seva gent, un poble molt petit però que ocupa un lloc molt gran al meu cor. L'identifico amb les primeres excursions amb la meva dona, la Blanca, i les meves filles ben petites. Intentava que s'empaltessin de la meva afició per l'excursionisme.
(...)
Records que m'emocionen i alhora m'encoratgen. Pujar un cim i fer-ho amb molta gent vol dir esforç, constància, paciència, petites aturades per seguir... pujar un cim, com avui ho heu fet vosaltres vol dir anar acompanyat de persones que els pot envair la temptació de girar cua, d'altres impacients per arribar, d'altres queixosos pels que marquen un ritme massa exigent... I malgrat hi ha molts petits moments que sembla que no arribaràs mai, o que serà impossible arribar-hi tots, finalment, s'hi arriba. I llavors tot això queda en una anècdota i només gaudeixes del cim, del paisatge i de l'esforç.

Amb Catalunya i el seu camí cap a la República passa i passarà exactament el mateix. I serà amb el patiment d'alguns -que l'assumim perfectament al servei d'aquesta causa- però sobretot pel compromís actiu de persones com vosaltres, que amb unitat, perseverança i fermesa farem el cim i tocarem el cel de la llibertat.

Gràcies, gràcies infinites. Us estimo i us enyoro!. JORDI TURULL"

JOANA BARBANY és regidora d'Innovació i Govern Obert



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.