La importància d'un increment d'1'5 graus


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 19/oct/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies hem vist amb consternació com les aigües s'enduien 13 persones a Mallorca i altres tantes al sud de França. Són desastres naturals, podem dir, i és cert, però avui tots els experts estan d'acord que són fruit del canvi climàtic i que aniran a més si no fem alguna cosa.

A començaments de setembre, més de 700 científics de diferents disciplines van signar una carta oberta per demanar una ruptura amb el model econòmic basat en el creixement i la competitivitat i denunciar la devastació tant ambiental com social que aquest model produïa. La prova de la importància que es dóna al model de creixement potser la tenim en el fet que el Premi Nobel d'Economia l'han rebut aquest any dos nord-americans que van relacionar el creixement i la tecnologia amb el canvi climàtic.

L'ONU també ha advertit que les emissions de CO2 s'han de reduir fins a un 40% abans del 2030 per evitar que la temperatura pugi més de dos graus perquè les conseqüències serien devastadores. Aquest increment es traduirà en més onades de calor, més sequeres extremes i inundacions així com en la desaparició de moltes espècies que avui poblen el planeta.

Per tot això els components del Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic consideren inajornable la transició energètica i afirmen que les energies netes han de ser les protagonistes, especialment en l'àmbit de l'agricultura i el transport.

Així doncs i per la part que ens toca, cal apostar per una mobilitat sostenible que s'ha de traduir per evitar al màxim el cotxe privat, potenciar al màxim altres mitjans de transport com la bicicleta i fer que el transport, tan públic i privat sigui majoritàriament elèctric.

Aquesta tasca és de totes però sobretot ho és de les administracions. Potser per aquest motiu hi va haver a París fa poc una grandíssima manifestació per reclamar l'aplicació de totes les mesures necessàries i per això també el pròxim 10 de novembre n'hi ha una altra de convocada a Barcelona per exigir als nostres representants polítics que prenguin les accions necessàries per frenar aquesta crisi, accions ja conegudes però que per aplicar-les cal, com en gairebé tot, la voluntat política de fer-ho.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.