Opini

Descentralitza que fa fort: una燛MD爌er a la Floresta


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Mar韆s


Publicat: el 26/oct/18
Opini| Columnes
PDF |

Una vegada m閟, la Floresta es planteja apoderar-se. No 閟 la primera vegada. En els 40 anys que portem d'ajuntaments democr鄑ics, ha sorgit en diferents moments la necessitat de tenir institucionalitzada una certa forma de autogovern del barri en forma d'una EMD.

L'Ajuntament ha fet i reformat diverses vegades el ROM. La darrera reforma va establir el 'caf per a tots'. Tots els barris tenen consell, per b que la participaci i la din鄊ica de cadascun 閟 ben diferent. A la Floresta, des de les 鷏times eleccions (2015), l'alcaldia va concedir, sense estar-hi obligada pel ROM vigent, la presid鑞cia del consell de barri a la candidatura que havia obtingut m閟 vots en la demarcaci. Cal dir que la novetat era aquesta concessi, no el fet que alguna candidatura diferent de la que havia guanyat al conjunt del municipi guany閟 a la Floresta, que aix ja s'havia produ飔 en moltes altres ocasions.

Aquesta concessi, al meu entendre, tenia visos de regal enverinat. A la casa gran estaven cansats d'haver d'anar a presidir un consell en el qual tot sovint els tocava el rebre i no sembla precisament que els regidors del govern municipals es barallessin per presidir-lo. Aquesta concessi, doncs, se'ls figurava m閟 aviat com un tallafoc. Qui ha exercit aquesta presid鑞cia, notablement en Ramon Piqu, ha fet molta feina procurant la participaci de diferents i diversos sectors del molt actiu ve飊at florest. 蓅 un m鑢it que se li ha de recon鑙xer i que penso que va sorprendre al govern municipal.

Per aquesta din鄊ica, sense la concessi de la presid鑞cia del consell, ja havia existit en diferents moments d'en玎 que tenim ajuntaments democr鄑ics. El barri s'havia mobilitzat de forma no nom閟 reivindicativa, sin tamb propositiva, amb una gran diversitat de plantejaments i amb un alt nivell de debat (que aquesta tamb 閟 una caracter韘tica evident de la Floresta).

La din鄊ica 閟 que el barri genera reflexi i coneixement i el govern municipal, com a molt, se'n serveix per al que li conv (al govern, no al barri) i despr閟 fa la seva. Les t郼tiques per part de l'Ajuntament s髇 diverses, de vegades 閟 la simple dilaci, que deixa els ve飊s proactius extenuats, o de vegades 閟 una hipertr騠ia en la qual, amb gran desplegament de v鑢bola i PowerPoints, se solemnitza la creaci d'una comissi per a qualsevol tema que generalment dona resultats migrats (de vegades contradictoris) comparats amb les expectatives suscitades.

En altres conteses en les quals s'havia plantejat la conveni鑞cia de passar a ser una EMD s'havia acabat per desistir. Les dificultats eren en el finan鏰ment del nou ens o en el procediment legal establert per arribar a aquesta nova institucionalitzaci. Ara, despr閟 de la darrera modificaci de la llei, ja no ens podem constituir en EMDescentralitzada, sin en EMDesconcentrada. No 閟 nom閟 un canvi terminol騡ic. Sembla que en bona part la cosa dependr de la voluntat majorit鄏ia del ple municipal, que 閟 com dir 'del govern municipal', cosa que ja ha succe飔 generalment amb l'aplicaci del ROM.

蓅 cert que molts problemes s'han de poder gestionar de la forma m閟 propera al lloc i les persones que els pateixen. Hem d'apostar perqu aix sigui, sens dubte. Sense deixar de veure que, per contra, hi ha problemes que nom閟 es poden resoldre a una escala m閟 general o global. Poso com a exemple alguns problemes mediambientals.

Estudiem-ho, per no oblidem el passat, que de vegades els pretesos grans descobriments no s髇 sin la reminisc鑞cia del que v鄏em oblidar. Que el llegir no ens faci perdre l'escriure... Vull dir que no ens ho fiem tot a aquesta aposta i seguim 'culo di ferro' en els temes florestans que tenim entre mans i en discussi amb l'Ajuntament.

ISIDRE MAR虯S 閟 reprentant d'ICV-EUiA al Consell de barri de La FlorestaComenta-ho a Facebook

OPINA

Identifica't per comentar aquesta not韈ia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Av韘 important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opini expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il穕egal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel穕ar el dret de publicaci als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Aconsegueix els v韉eos de Cugat TV en DVD

Mira el cat鄉eg de la Botiga de cugat.cat