Temps d'abric


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 15/nov/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Arriba el fred, anoracs, botes i bufandes surten de l'armari, encenem la calefacció i recuperem la manta del sofà. Els carrers s'omplen de llums, les botigues de detalls i artefactes encantadors i les cafeteries de xocolata calenta per ajudar a entrar en calor. Gent abrigada, molt abrigada, i animals a pèl.

Hi ha imatges que es repeteixen any rere any: animals dormint i fent vida fora les llars, tan sols refugiats -en el millor dels casos- en fredes casetes de fusta que no proporcionen cap mena de protecció pel fred, gossos tremolosos que esperen fora les botigues mentre els seus companys humans compren o xafardegen, i gossos que passegen patint les baixes temperatures, la humitat i fins i tot la pluja.

Realitats que tenen una cita anual amb l'hivern, que tenen un lloc fix al calendari.

És una creença prou arrelada la de que els animals no senten el fred; el pèl i les capes de greix a la pell els fan immunes a les baixes temperatures i, al cap i a la fi, són animals.

Si són éssers que senten, si són part de la família, si és el nostre deure fer-nos-en càrrec, no hauríem de deixar de banda idees i costums basades en la ignorància i actuar en conseqüència?

Els animals senten i pateixen el fred, i això és un fet; i és la nostra obligació la de preocupar-nos per les seves necessitats i vetllar pel seu benestar i la seva salut; també és un fet. Vigilar les hores del dia en les que se surt a passejar, escollir les rutes de passeig, abrigar-los i decidir que, com a membres de la família que són, visquin dins de casa, són mesures que cal prendre, són la nostra obligació.

Si a més observem símptomes en el nostre company no humà com tremolors, tos o mucositat, un excés de son, cal que el duguem al veterinari; no són símptomes passatgers, les baixes temperatures poden afectar la seva salut, i és el nostre deure que això no ocorri.

Recordem-nos dels animals no humans, especialment amb l'arribada del fred, recordem-nos de la seva sensibilitat i preparem-los per l'hivern.

ANDREA XAXO és Membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.