Els pobres no voten


  • Comparteix:

vicenc.san.francisco

Vicenç San Francisco


Publicat: el 17/nov/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa uns dies s'ha publicat el baròmetre inclusiu de Sant Cugat de 2017. Els seus resultats ens indiquen que no vivim en la bombolla del Vallès que s'han obstinat a fer-nos creure. Des de CiU, PDeCAT, Uunts per..., etc.

El 35,5% dels santcugatencs viu en llars amb dificultats per arribar a final de mes. Un 11,4% de les persones no pot fer front a despeses bàsiques i un 3,7% de la ciutadania es troba en situació de pobresa extrema. Aquest baròmetre també ens indica que el perfil de les persones en situació de pobresa a Sant Cugat és el d'una persona immigrant, nascuda fora de Catalunya. Amb un nivell d'estudis inferiors als universitaris o que no tingui domini de la llengua catalana. És a dir, les mateixes característiques que la resta de persones pobres en qualsevol lloc, tants sol li faltava afegir que en la seva majoria són persones que no exerceixen el seu dret a votar.

Si bé Sant Cugat no és el paradís que els agradaria a la dreta que ens governa, és cert que les persones amb dificultats econòmiques no són la majoria a la nostra ciutat i si, a més, unim que són persones que no solen votar, això els converteix en invisibles per als governs de dretes. La dreta liberal sempre es mou pels mateixos paràmetres, i especialment pel compte de resultats, és a dir no té sentit gastar excessius esforços en persones que són invisibles i que a més no voten.

Els partits denominats d'esquerres ens movem per altres lògiques, tal vegada més romàntiques que productives. Formem part de la classe treballadora, que lluita per arribar a final de mes, ho vivim, en experiència pròpia i en la dels nostres familiars, amics i veïns, això ens crea consciència de classe. Amb motiu dels actes del 40 aniversari del PSC hem obert un debat entre els nostres afiliats, i entre altres coses preguntem què representa ser socialista, una resposta gairebé unànime és que ser socialista significa pensar en les persones, en els drets humans i evitar l'exclusió social de la gent. Partint d'aquesta visió del que significa ser socialista podem comprendre la necessitat urgent de trencar amb la desigualtat social que la crisi i la gestió dels governs del PP a Espanya i de CiU, Junts per... ERC ens han castigat durant aquests anys.

L'acord pressupostari entre PSOE i Podemos està dirigit a evitar que ningú quedi exclòs socialment, aconseguir major cohesió social i econòmica. Contempla mesures com la pujada del salari mínim interprofessional, la recuperació del subsidi per als majors de 52 anys i la pujada de totes les pensions d'acord a l'IPC, i del 3% en el cas de les mínimes. Major dotació econòmica per a la lluita contra violència de gènere, juntament amb impulsar polítiques d'igualtat. Millora del bo social elèctric i la creació d'un bo social de calefacció, augment de les beques i la rebaixa de les taxes universitàries, frenar la pujada dels lloguers i facilitar l'accés a l'habitatge.

Lamentablement la dreta liberal espanyola i catalana en alguna cosa es posen d'acord, a continuar esforçant-se en mantenir els seus privilegis i no pensar en el conjunt de la societat, i el més curiós, fins i tot es posen d'acord en la seva estratègia, amagant-se darrere de la bandera i el patriotisme i amb la tranquil·litat de saber que els pobres no voten.

VICENÇ SAN FRANCISCO és Secretari d'Organització del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.