Ara que tinc 30 anys!


  • Comparteix:

alex.cuesta

Alex Cuesta


Publicat: el 29/nov/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A vegades no ens adonem que compartir és molt important. Els valors i els beneficis de tenir un espai que és propi i alhora no hauria de ser de ningú. No només ens pertany la seva protecció com a ciutadans, sinó que ens beneficia més del que pensem. El lloc en si mateix i la dificultat (en positiu) de protegir un tresor tan gran com l'aire que respirem. El Parc Natural de la Serra de Collserola, que molts volen definir com el pulmó de l'Àrea Metropolitana, passa per les mans de nou municipis. Un d'ells el nostre, com el que més superfície conté a dintre dels límits propis, seguit de Barcelona, que conté més població. Els altres set municipis també formen part de les decisions a través d'un consorci, que en gestiona el dia a dia. La novetat, és que tenim la sort després de 30 anys, de poder prendre part del procés participatiu on el nou pla està definint.

Aquest pla, el PEPNat, es troba en les fases prèvies a l'aprovació definitiva i una d'aquestes és que la ciutadania pugui dir la seva, en relació a propostes. Davant de la complexitat d'un Pla que encari la conjunció dels nou municipis, amb les seves particularitats, ha de prevaldre un conjunt de valors o aspectes, per pensar-hi.

Cal dir, per una banda hi ha aquest Pla que funciona com a norma i paraigua de l'estructura del funcionament però, l'atenció l'hem de posar en la gestió que passa pel Consorci i en molts aspectes pel consistori que pertoqui segons on toqui, geogràficament parlant.

Creiem que és moment, per una banda d'assistir-hi a les jornades per la ciutadania i la participació. Dir la nostra, mirar-s'ho amb estima i pensar de forma transversal i pel be del present i del futur. El medi que ens envolta no ha de ser un topall ni un medi. Tot ell ha de ser un fi. Per l'altre banda hem d'aprofitar el moment per proposar en clau de protecció, totes aquelles coses que poden aportar millores al Pla, a la gestió i als nostres governants, per demostrar, que estimem el medi, el respectem i que en fem custòdia. No ens el poden treure de les mans. En som responsables i no permetrem que ningú amb idees lucratives, pugui ficar cullerada.

També hem de ponderar-nos i fer prevaldre aquests valors que defensem. Tenim un lloc per a tothom on hi caben moltes activitats, per a tots els éssers que ho necessitin. No caiguem en el parany de les línies administratives, no pensem en col·locar un servei pels 'del nostre municipi'. Pensem transversalment i aprofitem que gairebé una desena de municipis, amb més de tres milions de persones al voltant, han de conviure-hi, sense prejudici ni perjudicar els que hi conviuen les 24 hores i també migratoris. Si fem gestió de fauna, o cura o protecció, no la fem al nostre municipi, perquè allà és on tinc els meus contribuents. Aprofitem un terreny de joc comú per aprendre i gaudir, per millorar i protegir tots els éssers, humans o no. Valorar positivament una acció, un servei, un estudi, una millora s'hauria de celebrar entre -com a mínim- els nou municipis. Encara, tot i tenir un punt en comú, trobes intervencions que pengen de la benevolència del municipi en concret.

He pogut assistir a alguna de les sessions i encara es parla de la Collserola rica i la Collserola pobre, com si hagués una línia invisible. Uns límits que ens posem nosaltres mateixos i no podem caure en el parany i veure el Parc com el pati interior d'una illa d'edificis, de nou balcons on cadascú estén la seva roba, sense parlar amb el veí. El Parc ha de ser un, per a tothom i ni cal pensar que tot i així és queda petit, la xarxa d'espais verds hauria de transcendir i raonar en xarxa amb els altres pulmons del territori.

ALEX CUESTA és membre de la PAS



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.