Nosaltres seguirem anant a peu


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Marias


Publicat: el 7/des/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un estudi apressat de la sociologia del vot de les recents eleccions andaluses mostra a les clares que, contràriament al que ha passat des de fa dues o tres dècades a França, el vot de l'extrema dreta no es nodreix de les poblacions o barriades que abans votaven l'esquerra. Ara i allà, han estat els llocs amb major nivell de renda i que anaven sent ja majoritàriament votants de dreta, els que han concentrat el vot de VOX, el partit (o la partida) que va a cavall.

La victòria de la dreta a Andalusia, que ni els seus mateixos dirigents s'esperaven, ha vingut propiciada per un augment de l'abstenció entre els que tradicionalment anaven votant a l'esquerra, fonamentalment al PSOE. La idea que la cosa estava guanyada i que als socialistes només els caldria triar el partenaire més adient per completar una majoria de govern, ha desincentivat la participació. També hi ha hagut una progressiva desvinculació d'una opció que s'havia fet règim estable, amb el clientelisme i la corrupció que és sabuda.

Les ganes de rescabalar-se de la moció a Rajoy, viscuda absurdament com un espoli per la dreta, així com una indignació dels benestants, que se senten ferits en les seves essències simbòliques malgrat estar ben servits en les necessitats materials, han constituït un incentiu en aquest camp.

Amb una combinació o una altra, la dreta governarà Andalusia en els anys que venen. Potser serà ocasió de veure com una dreta trina, que ha competit darrerament de forma esperpèntica per veure qui proposa solucions més extremes, afronta la realitat tossuda d'una comunitat amb grans desequilibris i desigualtats.

Mentrestant, els socialistes hauran de fer front al repte d'una regeneració que necessàriament haurà de ser una renovació en els lideratges, però que seria convenient que fos també una renovació en uns objectius polítics que siguin autènticament d'esquerres. Cal una socialdemocràcia honesta amb ganes de transformar la societat, amb capacitat d'entendre i gestionar la diversitat.

L'altra esquerra, la que no ha estat en el poder, haurà d'analitzar a fons les causes de no haver recollit el desencís per l'esclerosi socialista. Però ben segur que no haurà de culpar-se d'haver fet política d'ínfim nivell a base d'anticatalanisme. Probablement, li caldrà revisar la seva forma de comunicar el seu projecte per a fer una societat més justa. De vegades, no guanyar no implica no haver fet un bon joc.

Nosaltres seguirem anant a peu, sí.

ISIDRE MARÍAS és reprentant de Sant Cugat en Comú al Consell de barri de la Floresta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.