Una millor societat per a totes les famílies


  • Comparteix:

esther.salat

Esther Salat


Publicat: el 11/des/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els darrers mesos, representants de diferents països d’Europa han aprofundit en l’estudi sobre la situació demogràfica a la UE i en la necessitat de combatre la pèrdua demogràfica amb polítiques de suport a la família, d’equitat laboral i d’equilibri entre vida i feina.

L’hivern demogràfic, o crisi demogràfica, s’ha generalitzat a tota Europa, on la disminució de la taxa de natalitat ha afectat tant als països rics com als pobres, durant anys. Hi ha moltes variables que han influït: des de la globalització i la deslocalització que han afeblit la xarxa de suport que sempre ha estat la família, a la irracionalitat dels horaris, la precarietat laboral o la dificultat d’accés a l’habitatge.

També s’ha pogut veure com a molts països del Nord, amb una forta tradició de serveis de qualitat per atendre els infants, la professionalització dels qui tenen cura dels infants des de ben petits mentre els pares treballen, ha generat tanta inseguretat com desconfiança en les capacitats que els mateixos pares i mares tenen vers la criança dels seus fills, i han vist com amb el temps els lligams afectius i familiars han anat perdent força.

Països com Dinamarca posen de manifest com els pares i mares han perdut tota possibilitat d’escollir quedar-se a cada per tenir cura dels seus fills un cop esgotats els llargs i ben dotats permisos de maternitat, no per motius econòmics, sinó sobretot per motius d’acceptació social.

D’aquest estudi i de les enquestes fetes a ciutadans de la Unió Europea, es desprèn que el que les famílies reclamen arreu de la UE, són principalment tres coses: SERVEIS, RECURSOS i TEMPS . Tres coses que permeten garantir aquest necessari equilibri entre vida i feina, l’anomenat work-life balance.

És urgent posar en valor el paper de la família, en totes les seves formes, i iniciar un canvi cultural que reconegui el valor social d'iniciar un projecte familiar estable, de valorar la contribució que els infants fan al progrés del país i apostar per aquesta inversió, que ens vindrà retornada amb escreix , no només en termes econòmics i socials, sinó també en termes de felicitat personal.

ESTHER SALAT és regidora d'Educació, Universitat, Família i Recursos Humans i membre del PDeCAT.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.