Espanya ho volia amagar, Sant Cugat ho mostra


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 14/des/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Crec que tindrà força èxit a Sant Cugat, la mostra de l'artista Santiago Sierra sobre els presos polítics, que va ser censurada a la fira ARCO de Madrid i que, d'immediat i per sorpresa va ser adquirida per 80.000 euros per Tatxo Benet, experiodista de TV3 i presentador del programa 'Estiu del 1984', 10 mesos després de la creació de l'emissora. Tatxo Benet, que és soci de Jaume Roures i té un patrimoni de 260 milions d'euros, va jutjar escandalosa aquella censura i va decidir exposar la Mostra al Museu de Lleida i al CCCB. Després d'això, la mostra s'està exhibint a diferents ciutats de Catalunya per tal que tothom pugui veure les imatges que l'Estat espanyol pretenia amagar.

Els estats totalitaris tenen una obsessió malaltissa contra la llibertat d'expressió. Febles com són (les seves amenaces, persecucions i càstigs no són res més que la prova d'aquesta feblesa) tenen la cua de palla i necessiten emmordassar la dissidència en totes les seves manifestacions: política, mediàtica, cultural, artística... És un odi profund a la llibertat, ja sigui col·lectiva o individual. Per això hi ha polítics i artistes dels Països Catalans empresonats o a l'exili, perquè han gosat expressar per mitjans democràtics el seu anhel de llibertat. A l’Estat espanyol no hi ha ciutadans, hi ha súbdits, i un súbdit no té llibertat per pensar o expressar-se lliurement. El súbdit és submís, i el submís obeeix.

La mostra de Santiago Sierra es diu 'Presos polítics a l’Espanya contemporània' i consta de 24 fotografies en blanc i negre pixelades de diversos presos polítics, entre els quals Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, els joves d'Altsasu, els titellaires de Madrid o membres de Segi, entitat juvenil independentista del País Basc. L'obra es podrà veure al Centre d'Art Maristany, entre el 21 de desembre d'enguany i el 5 de gener vinent, i serà una de les exposicions més visitades, probablement la més visitada, d'ençà de la inauguració del centre l'any 2015. Allò que l'Estat espanyol pretenia amagar, Catalunya ho obre de bat a bat. A qui no vol cols, dos plats.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.