Com votaran els santcugatencs a les properes municipals?


  • Comparteix:

francesc.aguila

Francesc Aguilà


Publicat: el 22/des/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Pocs mesos abans de les eleccions municipals es comencen a saber les persones candidates a l'alcaldia i les respectives candidatures. Encara no se sap si hi haurà una candidatura independentista única, cosa bastant improbable encara que l'ANC local estigui pressionant als diferents partits per fer-la realitat.

Pel que fa al PDeCAT, es presentarà l'actual alcaldessa Carmela Fortuny i ja avançat que vol una llista independentista un greu error al meu entendre. Si el que queda de Convergència, ara el PDeCAT i al maig Junts per Sant Cugat o ves a saber què, vol guanyar les eleccions municipals amb un resultat ampli no hauria de caure en jugar-ho tot en l'eix nacional. Cal recordar que en les últimes eleccions al Parlament un 45% dels vots dels santcugatencs van ser per a formacions no independentistes. Això fa que amb un discurs únicament de ciutat independentista estàs excloent a quasi la meitat dels veïns perquè no se sentiran identificats.

Cal recordar que les victòries electorals de Lluís Recoder o Mercè Conesa se centraven en la feina feta a la ciutat i en defugir de l'eix nacional. Això provocava que gent que en unes generals votava al PSC en les municipals podia votar a CiU pel model de ciutat i la feina feta. Ara mateix això és bastant improbable.

Per Esquerra Republicana aquestes eleccions són l'oportunitat per arribar a l'alcaldia. No ho tindrà fàcil, la nova marca del PDeCAT inspirada en Puigdemont serà una competència difícil. A banda, una CUP que es motiva en unes municipals també voldrà obtenir un bon resultat, que poden ser els dos factors que facin que Esquerra no tregui uns resultats suficients per poder governar.

Pel PSC són unes eleccions que han de servir per acabar de consolidar els resultats positius dels últims quatre anys, cal recordar que en les darreres eleccions que s'han fet, en aquest cas al Parlament de Catalunya, van treure 5.755 vots al municipi. Un PSC que pot ser crucial per formar govern depenent de la pujada de regidors i regidores que obtingui.

La gran incògnita de les eleccions municipals està en els partits de la dreta espanyola: el PP, Cs i VOX. Un augment important de vots de VOX, que fa quatre anys va obtenir quasi 500 vots, posaria en perill la representació del PP i un descens de Ciutadans en nombre de regidors.

Una altra de les incògnites pot estar en la nova marca Sant Cugat en Comú, un conglomerat d'ICV, Podem i altres. Aquestes marques vinculades a comuns i Podem van tenir èxit fa quatre anys, però en els últims anys la fusió de diversos partits en un de sol ha provocat una baixada en representació com s'ha vist en el Parlament de Catalunya o en les últimes eleccions a Andalusia, on la marca Adelante Andalucia, on s'integraven Podemos i Izquierda Unida, han sumat menys diputats que anant separats.

Veurem que passa d'aquí a cinc mesos si la política nacional marca l'agenda i el vot de molts santcugatencs o els problemes dels veïns (robatoris, habitatge, mobilitat, equipaments, barris, serveis urbans) són els decisius en el vot per configurar el nou ple municipal.

FRANCESC AGUILÀ és militant del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.