La gran aposta del proper mandat


  • Comparteix:

xavier.humet

Xavier Humet


Publicat: el 15/gen/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La gran aposta del proper mandat serà la construcció d'habitatge públic, i aquest serà de lloguer. Sembla que la majoria de grups ja són conscients que l'habitatge públic ha de ser de lloguer (la venda d'habitatge públic és una manera de privatitzar sòl públic, i a Sant Cugat, Promusa ha construït uns 1.700 habitatges i ja n'ha venut 1.200).

Tots els grups polítics estan fent (i en faran) bandera a les properes eleccions municipals al maig. De moment el govern municipal, que té la potestat de poder-ho fer, ja va tard.

Fa quasi un any que l'equip de govern ens anunciava a 'bombo i plateret' el Pla 2030, que preveu la construcció de fins a 1.863 habitatges de lloguer per l'any 2030. Ara en tenim 459, i si sumem els 49 de Rius i Taulet a punt d'entregar-se, en seran 508.

Ens deien que per al 2019 tindríem 637 habitatges, el que vol dir que el 2019 hauríem de disposar de 129 habitatges més. Segons els seu pla, 33 serien de les Casetes dels Mestres a la Floresta, 48 al carrer de Benet Moxó i 48 més a la Floresta, en uns terrenys que encara avui hauríem de recuperar de l'Impsol.

Amb sort, i si tot va bé, s'acabaran els 48 de Benet Moxó (que són d'iniciativa privada, però que els administrarà Promusa) i possiblement els 12 (que no 33) de les Casetes dels Mestres, o sigui en total 60. Molt lluny dels 129.

Quan no fa un any del majestuós pla, haurem fet només el 46% del previst per a un any. I sí senyores i senyors, això és així, i així ho hem de denunciar.

Si volem afrontar la urgència que tenim al nostre poble per fer habitatge públic ho hem de fer ja, i les grans inversions han d'estar programades ara pels immediats anys que venen, no pel 2027 amb els 800 habitatges de Can Fontanals (que també).

La inversió en habitatge públic de lloguer ben gestionada i planificada pot tenir un retorn de les inversions d'aproximadament uns 10 anys, sense comptar les possibles ajudes públiques i inversions a fons perdut.

Estem fent tard, i quan vulguem redreçar-ho, ja hi haurà molta gent que haurà hagut de marxar de Sant Cugat i els hi serà molt difícil plantejar-se el retorn.

Hem de ser capaços de, entre tots, fer un Pla d'Habitatge i unes inversions des d'ara mateix. Hem de mirar a 10, 15 o 20 anys vista, el futur del nostre poble i no del que direm el proper mes de maig o el maig del 2023.


Xavier Humet és vocal de l'EMD pel grup CUP-PC i representant del grup CUP-PC al Consell de Promusa



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.