26 de gener de 1939, 80 anys i no oblidem!


  • Comparteix:

oriol.cistero

Oriol Cisteró


Publicat: el 17/gen/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El proper 26 de gener farà 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat. I després de 40 anys de dictadura més 40 de Constitució espanyola, la repressió política per part de l'Estat segueix avui ben present a casa nostra. Si no fos prou, darrerament, el feixisme campa pels carrers del nostre país amb total impunitat, evidenciant que el franquisme ha perviscut dins les estructures de l'Estat espanyol contra tota lògica democràtica.

Davant de tot això, hem de reaccionar i avançar un pas més. Un pas en la condemna de la repressió franquista i la reparació de les víctimes. Però també, denunciant tot un règim construït sense fer net. Un règim que, ara sí, ens mostra la seva cara més obscura, fent entenedores totes les denúncies de vulneració de drets que acumula.

Però anem a pams perquè enguany tenim aquesta xifra rodona, 80 anys, que no podem deixar passar. I des d’Esquerra Republicana, presentem al proper ple municipal una moció per tal que el consistori s’impliqui en aquesta efemèride.

El Parlament de Catalunya va aprovar, el 2017, la llei de la reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que va permetre fer pública la llista de persones represaliades alhora que declarava nuls els judicis i consells de guerra per causes polítiques de la dictadura. És una llei esperada durant anys. Una llei de reparació i de justícia.
Però són encara moltes les famílies que no saben d’aquesta llei, que no saben que poden sol·licitar al Departament de Justícia el document que els certifiqui aquesta nul·litat.

I si bé els papers no ens tornen el que ens van manllevar, de ben segur que ajuden. Per això, la moció insta que sigui el mateix Ajuntament qui cerqui aquestes persones i les seves famílies per tal d’informar-los. I més enllà dels papers, demanem, també, al consistori per tal que institucionalitzi el reconeixement de les persones afectades en un homenatge solemne, així com identificant un espai de la nostra ciutat dedicat a la memòria històrica.

I seguim i seguirem, perquè no oblidar és el primer pas per combatre els qui ens volen mesells i súbdits.

ORIOL CISTERÓ és president d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.