Llibres a tocar dels vianants


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 15/feb/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Crec que ens hem de felicitar que la idea d’instal·lar punts d’intercanvi de llibres prosperi a Sant Cugat. Val a dir que no és cap invent local, és una idea internacional que funciona en moltes altres ciutats de Catalunya i del món. Jo mateix vaig trobar no fa gaire, a Terrassa, davant de l’Ateneu Terrassenc, una petita joia de Jonathan Swift.

En el cas de Sant Cugat, la proposta d’instal·lar un punt d’intercanvi davant de la Casa de Cultura, va sorgir de l’Associació de Veïns del Centre que l’Ajuntament ha fet possible mitjançant un dels seus òrgans consultius, com és el Consell de Barri Centre Est, destinant-hi un pressupost de 2.500 euros. I el cert és que es tracta d’un punt d’intercanvi esplèndid, consistent en un tronc d’arbre amb tres compartiments buits per posar-hi els llibres sense que quedin malmesos pel vent o la pluja. Realment fa goig.

Dic que la idea ha prosperat, perquè fa ben poc que La Floresta ha inaugurat també el seu punt. En aquest cas es tracta d’un dels projectes guanyadors del procés participatiu per decidir a què es destina el pressupost de lliure disposició que té aquest districte, i està situat a la plaça de Miquel Ros. És força gran i té la forma d’un moble rústic amb sis prestatges.

Són realment maques, aquestes iniciatives veïnals que es fonamenten en la cultura i promouen l’apropament de la literatura als vianants. No sé si, com diuen alguns, una persona que llegeix val per dues, però afirmo desinhibidament que una persona que llegeix és algú que s’enriqueix espiritualment i que s’enforteix contra el despotisme i la tirania. No és estrany que els llibres, els qui els escriuen i els qui els llegeixen incomodin tant als poders autoritaris. Aquests poders saben prou bé que la seva pervivència no és possible sense la ignorància.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.