Més política i menys codi penal


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 14/feb/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Dimarts va començar la farsa del judici contra l'independentisme. Un procés judicial dubtós, ple d'irregularitats i vulneració de drets fonamentals que servirà de precampanya electoral per a VOX que n'és acusació popular. És un judici polític en què no només es jutja els membres del govern que van organitzar el referèndum, es jutja una ideologia. Aquest procés judicial posarà la democràcia espanyola davant d'un mirall i estic convençut que no s'agradarà.

El Dret Penal es regeix pels principis d'intervenció mínima i proporcionalitat. El delicte de convocatòria il·legal de referèndums no existeix. L'any 2005 les Corts Generals espanyoles modificaren el Codi Penal i despenalitzaren aquesta conducta. El mateix Tribunal Constitucional s'hi ha pronunciat i ha reiterat que no es pot privar a una persona del dret a la llibertat ambulatòria sense que sigui estrictament imprescindible.

Existeixen altres formes de control de la legalitat diferents de la via penal. És per això que es va despenalitzar l'exercici de les potestats de convocar o promoure consultes per qui no té les competències legalment atribuïdes. Una conducta que és perfectament controlable per vies diferents de la penal.

Tal com han afirmat més de 100 catedràtics de Dret Penal d'universitats d'arreu de l'Estat, malgrat que convocar un referèndum no és delicte, les persones preses polítiques són acusades de delictes de rebel·lió i sedició en contra del principi de legalitat. Els fets que se'ls imputen no poden ser constitutius d'un delicte de rebel·lió perquè està absent un element estructural: la violència. L'única violència de l'1 d'octubre és la que van cometre els cossos i forces de seguretat de l'Estat contra la ciutadania que lliurement exercia el seu legítim dret a vot. Tampoc no poden ser constitutius d'un delicte de sedició perquè les persones imputades no han introduït, provocat o protagonitzat cap mena d'alçament tumultuari. Tinguem present que no se'ls pot atribuir els successos ocorreguts amb anterioritat o realitzats per altres persones, ja que en dret penal regeix el principi de responsabilitat personal i només es pot jutjar a algú pels seus propis fets.

Més greu que això és que persones innocents siguin a presó com si fossin condemnades. Les mesures cautelars tenen com a funció garantir el correcte desenvolupament del procés i que la persona acusada romangui a disposició del jutge. Tan sols poden ser adoptades si existeix algun risc o circumstància que pugui posar en perill el desenvolupament del procés penal. En aquest sentit, la presó provisional adoptada ha suposat un avançament de la pena i vulnera el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics signat per l'Estat espanyol que estableix 'els processats han d'estar separats dels condemnats llevat de circumstàncies excepcionals i han de ser sotmesos a un tractament diferent adequat a la condició de persona no condemnada'.

No podem acceptar l'assumpció per part dels jutges i tribunals d'un rol que no els correspon en un Estat democràtic. La permanent intromissió del poder judicial en el poder legislatiu i executiu és intolerable. No podem admetre que s'utilitzi el dret penal per combatre posicionaments ideològics i adversaris polítics com s'està fent amb aquest procés judicial. Els conflictes polítics no es poden resoldre judicialment. Avui és un judici contra una ideologia: l'independentisme, demà pot ser un judici contra qualsevol altra ideologia que incomodi el poder establert. Més política i menys codi penal.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.