L'educació concertada és educació pública


  • Comparteix:

aldo.ciprian

Aldo Ciprian


Publicat: el 21/mar/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Recentment, el grup parlamentari de Cs al Congrés dels Diputats va presentar una proposició no de llei perquè es mantinguessin les deduccions en l'impost de la renda a les famílies amb fills en col·legis concertats, en contra de la proposta de l'executiu socialista i la seva ministra d'Hisenda María Jesús Montero, que proposava la seva eliminació amb caràcter retroactiu dels últims 4 anys d'aquestes deduccions. La proposició no de llei per mantenir les deduccions fiscals va tirar endavant amb els vots del grup proponent Cs, del PP i de PDeCAT.

Actualment la ciutat de Sant Cugat disposa de vuit centres concertats que imparteixen educació a milers d'alumnes de la ciutat i dels voltants: La Farga, Viaró, Thau, Pureza de María, Avenç, Santa Isabel, El Pinar i el Liceu Politècnic.

L'escola concertada forma part del sistema públic d'educació, com ho estableix l'article 108 de la Llei Orgànica 2/2006 i l'article 22 de la Llei Orgànica 8/2013 i és, per tant, una proposta educativa tan vàlida com ho és qualsevol altra.

Per aquest motiu i atès que a més, l'educació concertada costa a l'administració pública, segons dades del Ministeri d'Educació, menys de la meitat que la pública (cost total sufragat en la seva meitat pels pares, salaris més baixos dels docents de la concertada i baixes laborals un 50% majors en durada en el sector públic) fem nostres les mesures aprovades en la proposta no de llei del Congrés i sol·licitem:

1. Garantir l'oferta educativa pública i concertada vetllant per la llibertat d'elecció de les famílies per a tots els centres sostinguts amb fons públics.
2. Assegurar mitjans i recursos per a l'educació pública i concertada.
3. Evitar la inseguretat jurídica a les famílies de Sant Cugat amb fills a l'escola concertada sobre la normativa fiscal aplicable.
4. Convocar una mesa sectorial de negociació de l'ensenyament concertat.
5. Centrar l'activitat de lluita contra el frau en altres focus de l'economia com són les factures falses, les inversions en paradisos fiscals o la utilització de societats interposades. De cap manera s'ha de gravar, encara més, a la classe mitjana i que més aporta amb els seus impostos a l'estat de benestar.

No obstant això, la resposta del plenari de Sant Cugat va ser oposada a aquesta proposta i fins i tot el PDeCAT, que va donar suport a la proposició no de llei al Congrés, va votar en contra de la proposta, mostrant una vegada més la seva deriva a cop d'improvisació. Del bloc d'esquerres, molt d'ells educats en escoles concertades, tampoc s'esperava que trenquessin el seu 'postureo' electoral.

A tots nosaltres (a la majoria que ens preocupa el futur dels nostres fills) ens agradaria disposar d'uns centres educatius públics gratuïts, trilingües i universals. Però, de moment, l'única proposta de la Generalitat i d'aquest Govern Municipal han estat retallades i barracons. Per cert, no tenim constància que ara com ara, hagi algun col·legi concertat en barraques, dels gestionats per la Generalitat, uns quants. Si no hi ha alternativa de qualitat, no podem permetre'ns renunciar a res.

Voldria recordar també que l'invent caduc de JuntsxSi (Convergència + ERC amb el suport d'estabilitat de la CUP) votava al Parlament de Catalunya, el març de 2016, a favor de mantenir els concerts a les escoles concertades i a les diferenciades. En fi, un canvi de criteri curiós.

Finalment, m'agradaria recordar també que la majoria dels regidors d'aquest plenari han estudiat en escoles concertades i porten també els seus fills a escoles concertades o privades del nostre municipi.

Llavors, si tan bones han estat per a alguns d'ells i ho són actualment per als seus fills, per què no ho poden ser també per als altres ciutadans del carrer?

L'escola concertada és escola pública i mentre no puguem oferir un sistema diferent d'escola pública, gratuïta i universal que garanteixi els nivells màxims de qualitat als nostres joves, continuarà sent una eina de formació útil i alternativa. Majors recursos per tant per a l'escola pública i respecte per a la concertada.

ALDO CIPRIAN és portaveu del Grup Municipal de Cs Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.