Llarga vida al Museu del Còmic!


  • Comparteix:

andreu.sierro

Andreu Sierro


Publicat: el 22/mar/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per fi, i sembla que ben aviat, a Sant Cugat tindrem el Museu del Còmic. El primer Museu del Còmic de tot l'Estat.

La història del còmic català (i de l'espanyol) està vinculat a Sant Cugat. Josep Toutain, un dels editors que van impulsar el còmic als anys 80, va viure al nostre poble i prova d'això és que existeix un fons artístic molt important a l'espera que vegi la llum i que es valori. Però també tenim artistes, com Lluís Ribas, que van treballar en el món del còmic, o Josep Canals impulsor del carrer del Còmic al barri de Monestir-Sant Francesc, i també Esteve Polls, creador de 'El Llanero Solitario'. Tot ells són una petita mostra d'artistes i professionals vinculats al còmic a Sant Cugat.

Però la història del Museu del Còmic bé que donaria per fer-ne un. Un còmic que parlaria de com l'administració i els interessos polítics han menyspreat la idea de crear un Museu del Còmic. Per exemple, a Badalona es va presentar un mega projecte que finalment la Generalitat va liquidar després de gairebé 17 anys de promeses. I a Sant Cugat ja fa molt temps que també es planteja la creació d'un museu del còmic però, com sempre, donant allargues, promeses, indeterminació i, sobretot, el desconeixement del què es parla, ha ajornat sempre la creació del museu.

Però finalment tindrem aquest museu a Sant Cugat gràcies a una iniciativa privada. No ha estat un camí fàcil per als promotors i sobta que l'administració local sigui tan cega per no veure el valor d'un projecte com aquest. Per una banda, la indústria del còmic ha tornat a renéixer. Els còmics, o novel·les gràfiques com també li diuen ara, ofereixen continguts més amplis, des del pur entreteniment fins a la crítica social passant pel periodisme d'investigació. Per una altra banda, cal reconèixer el valor pedagògic del còmic. Els còmics són una bona eina d'inici a la lectura per als infants, per a la comprensió del llenguatge audiovisual i per ampliar l'educació i sensibilitat artística. Un altre valor és que generaria un altre punt d'interès per a la ciutat. També el públic que accedeix als còmics és molt més ampli i de diferents edats. Ja no és una cosa només del públic infantil. Només cal veure l'èxit d'afluència que tenen el Saló del Còmic i el Saló del Manga de Barcelona per veure totes les possibilitats que ofereix aquest sector.

El còmic és una expressió popular arrelada als orígens de la humanitat. Hi ha qui pensa que els còmics són quatre gargots i que no hi ha per a tant. I potser és això el que pensen els responsables de l'Ajuntament del museu del còmic. Umberto Eco diria que a Sant Cugat es tracta la cultura com 'apocalíptica'; és a dir, conservadora i elitista, i que per això el còmic, com a 'mass media' popular i superficial, queda marginat. Doncs espero que la realitat del Museu del Còmic serveixi per trencar mites, valorar la història d'aquest art, i que ens permeti gaudir del fantàstic món dels còmics.

ANDREU SIERRO és membre de Sant Cugat en Comú



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.