Adéu a Josep Casajuana


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 28/jun/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 23 de juny passat ens va deixar en Josep Casajuana, mort a l'edat de 92 anys. Josep Casajuana era un home molt conegut entre la gent arrelada a Sant Cugat; per això, dos dies després, va assistir tanta gent al seu enterrament. Jo mateix, quan ell encara treballava, hi havia enraonat sovint en trobar-me'l, tot passant, a la porta de la seva botiga de mobles i matalasseria del carrer de Santiago Rusiñol. Un dels seus temes favorits era explicar-me els canvis que havia sofert el que ara anomenem 'l'eix comercial' de la ciutat.

Però les persones ens fem grans i l'any 2014 en Josep Casajuana, soci-fundador del Club de Tennis Natació Sant Cugat, fundador de la Unió de Botiguers i membre històric del Club Muntanyenc, va veure que l'edat ja no li permetia continuar al capdavant de la botiga i, a contracor, va decidir tancar-la. Enrere quedava més de mig segle darrere el taulell d'un dels establiments històrics de la ciutat, sempre al costat de la seva dona, l'Antònia Villadelprat. El fet de ser propietaris de l'immoble, on també hi vivien, havia permès que els guanys els fossin molt més satisfactoris que no pas ho haurien estat en règim de lloguer, de manera que, dels mobles inicials, van anar ampliant el negoci a matalassos i llums, i també a electrodomèstics i màquines de cosir. Fins i tot van arribar a vendre màquines d'escriure!

La mort, dissortadament, s'ha endut en Josep Casajuana, però el que va ser la seva vida és el viu retrat del teixit comercial de Catalunya, un teixit comercial fonamentat, en gran mesura, en el petit negoci, en el negoci familiar que parteix de zero i que, a poc a poc, va creixent i es consolida. Ara que tothom posa noms i rètols en anglès a les botigues, creient-se que això fa 'modern', en Josep Casajuana era prou savi per saber que per arribar a la gent el millor és ser un mateix, sense sofisticacions absurdes, i va optar per la naturalitat: Casajuana era el seu nom, Casajuana es diria la botiga. I així és com la coneixíem tots: can Casajuana. Molt ben fet, Josep. Eres un home senzill, eres un home planer, eres un home del poble.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.