No necessitem herois


  • Comparteix:

pablo.beceiro

Pablo Beceiro


Publicat: el 11/set/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cada Onze de Setembre fem tots plegats un homenatge al senyor Rafael Casanova, que va ser conseller en cap a Barcelona entre 1713 i 1714. Després d'aquells dos anys al càrrec i dels fets de la guerra de successió a la corona espanyola, Casanova va ser indultat i va viure com advocat a Sant Boi. Al seu temps no va ser considerat cap heroi. Va ser la burgesia decimonònica -a la recerca de mites per alimentar el nacionalisme català- que el va recuperar com heroi, igual que va fer amb els guerrers almogàvers.

Al llarg del segle XX, el senyor Casanova va esdevenir no només un heroi, sinó fins i tot un 'sant' de la causa nacionalista, cosa que ell no va buscar mai. Estem reinterpretant la seva figura per donar-li una simbologia d'acord amb les necessitats actuals d'algunes forces polítiques.

Mentre idolatrem personatges d'un remot passat, ens oblidem que les necessitats de les persones del segle XXI no tenen res a veure amb les condicions vitals del segle XVIII. Ens oblidem que no podem deixar perdre les oportunitats del present.

No necessitem aquests mites a una societat que, al segle XXI, encara hem de construir. Una societat que elimini els antics privilegis d'uns pocs i construeixi els drets bàsics de les persones del segle XXI.

No necessitem mites, ni sants, ni herois, ni víctimes de cap causa. No necessitem causes ficades només al futur però arrelades a un passat molt llunyà.

El que necessitem ara són moltes voluntats que sumin plegats per fer junts una societat més igualitària, més justa i respectuosa amb totes les persones, especialment amb les minories socials que encara ho tenen més difícil per poder construir-se un present amb dignitat; una societat oberta a tothom, on tots som ciutadans amb els mateixos drets i sense privilegis; una societat més solidària amb la resta dels territoris d'Espanya, d'Europa i del món; una societat més justa amb el nostre entorn i amb tot el planeta, perquè la salut mediambiental és la riquesa dels nostres fills.

PABLO BECEIRO és membre l'executiva del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.