L'aniversari del Consell de la Vila


  • Comparteix:

susanna.casta

Susanna Casta


Publicat: el 2/oct/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Consell de la Vila és un òrgan de participació que se li va ocórrer a la Montserrat Turu ara fa ja 10 anys.

Va ser una bona idea que es va posar en pràctica després d'haver complert tots els processos administratius i legals que es requereixen per posar en marxa qualsevol iniciativa de l'administració.

I així durant tots aquests anys es van anar convocant trimestralment les reunions del Consell pel president de torn. Però com deia la meva àvia, totes les bones idees que poden empitjorar empitjoren i aquesta ho va fer gràcies a l'actitud d'alguns dels participants, d'una banda i de l'altre. El 2015, quan vaig entrar al consistori, el Consell de la Vila estava actiu però moribund, poques convocatòries li quedaven ja al pobre. El Xavier Gavaldà, vocal de participació en aquells anys, va començar una tímida reforma de la regulació del Consell o sigui del Reglament de Participació Ciutadana i, ja que estàvem també del ROM, posats a fer reformes ho reformàvem tot i llest.

El Ferran de la CUP i jo mateixa, intentàvem ajudar com bonament podíem en la tasca que s'havia imposat el vocal de participació. A poc a poc anàvem suggerint idees per donar-li forma al projecte, idees que no se exactament on van caure, potser en un cul de sac, no sé el què es va arribar a fer d'elles, possiblement van desaparèixer en les muntanyes de mails que un té un a la safata d'entrada.

L'any 2016 hi va haver un canvi de vocals, va sortir el Xavier i va entrar l'Elena. L'Elena que tenia males experiències amb el Consell de la Vila, per la seva actitud a l'oposició, ens temíem que es posaria en mode perfil egipci i, efectivament, així va ser.

Vam intentar sovint pressionar-la perquè convoqués d'una maleïda vegada el Consell, però, com he après amb el temps, a l'Elena les pressions li reboten. I així, amb una estratègia de cara de gos que borda però no mossega, ho dic per la majoria de la qual disposava el govern, vam aconseguir que el Consell no es convoqués mai. Govern 1- Oposició 0.

I me'n vaig anar, no entrarem a explicar el perquè, però la veritat és que mai va ser un comiat, el meu interès pel meu poble no va decréixer mai, perquè Valldoreix és un poble, no us equivoqueu pensant que no ho és. La meva participació va ser activa en tots aquells aspectes que m'havien interessat abans, comprovant que era molt més divertit fer-ho així, sense pressions ni imposicions.

En aquell impàs, reflexionar sobre el que havia passat va ser molt important per a mi, em vaig replantejar si havia estat encertat enfrontar-se amb exigències a l'Elena o si no hagués estat molt millor treballar conjuntament i més després que ella digués en diverses ocasions que estava disposada a escoltar i treballar en qualsevol iniciativa que vingués de la nostra part.

Així que quan el destí, que és molt tossut, em va posar una altra vegada al meu lloc, li vaig fer arribar a l'Elena una proposició per transformar el Consell de la Vila en un òrgan amb el qual estiguéssim satisfets. Convertir-lo en allò pel que es va concebre, un òrgan de participació ciutadana sense personalismes. Un òrgan que ajudi al govern amb idees i iniciatives que millorin el poble i les nostres vides. En el que qualsevol veïna o veí preocupada/t pel futur de la Vila pugui participar aportant les seves idees i treballant en projectes interessants.

Finalment, em vaig decidir per ser pragmàtica, sabia que un enfrontament amb l'Elena, o sigui amb el govern, no ens portaria enlloc, així que he preferit treballar amb ella. No m'ha sorprès el fàcil que ha estat. L'Elena és una dona amb una ment oberta i comprèn molt bé que el Consell no només és necessari sinó que pot ser molt útil. Així que amb aquests mínims molt generosos hem començat a treballar amb l'esperança que els altres vocals del consistori vulguin ajudar. Si les coses no es torcen i esperem que no sigui així, l'expectativa és convocar la primera sessió del nou Consell de la Vila tan bon punt finalitzin els tràmits administratius. Per fi després de tant temps d'espera.

SUSANNA CASTA és vocal del PSC a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.