Cohabitatge a Sant Cugat


  • Comparteix:

francesc.duch

Francesc Duch


Publicat: el 29/oct/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'Ajuntament de Barcelona ja té en marxa més de 10 projectes d'obres per tal d’aconseguir habitatges assequibles a partir de les cooperatives en cessió d’ús, un model encara pendent de desenvolupar a Sant Cugat. Des de l'any 2004 a Catalunya s'han creat diverses associacions sense ànim de lucre que promouen la implantació i viabilitat d’aquest tipus de projectes, contemplats per la legislació urbanística i que se situen entre la propietat i el lloguer.

Les característiques bàsiques són:

- Habitatges assequibles i no especulatius de forma permanent, ja que la cessió de l’ús es fa a la cooperativa amb durada indefinida i sense ànim de lucre, amb responsabilitat col·lectiva i on el propietari del sòl acostuma a ser l’administració, que crea un dret de superfície i fixa les condicions dels usuaris.
- Millora social a partir de l’autogestió de la comunitat i dels equipaments o espais comunitaris que s’incorporen, donant serveis al barri on s’ubiquen. Col·laboració amb altres entitats, projectes i iniciatives existents fomentant el mercat social i l’economia solidària.
- Sostenibilitat mediambiental de la construcció o rehabilitació, l’eficiència energètica i la reducció dels consums.

Aquest tipus de projectes, quan són col·laboració pública - cooperativa permeten a l’administració obtenir habitatges assequibles i socialment justos per un termini indefinit i sense haver de suportar els costos de la construcció i posterior gestió. Una bona eina per evitar la greu gentrificació que vivim a Sant Cugat, on molta gent acaba sent expulsada.

El cas de Barcelona és el referent més proper i que haurem de seguir: s’han posat a concurs públic els 10 terrenys o edificis municipals disponibles, per tal que totes les cooperatives s’hi poguessin presentar. Les bases i criteris d’adjudicació són una de les claus per garantir l’èxit de la proposta.

Ara ha arribat el moment de portar-ho a la pràctica i aprofitar l’experiència d’altres ajuntaments que han iniciat aquest camí.

FRANCESC DUCH és regidor d'ERC-MES i tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.