Impost metropolità o l'art d'enganyar el ciutadà


  • Comparteix:

marti.pachame

Martí Pachamé


Publicat: el 5/des/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En les darreres setmanes els santcugatencs hem rebut a casa nostra les comunicacions del pagament del tribut metropolità. L'ensurt que molts conciutadans han sofert ha estat considerable.

S'ha de dir que els grups de govern de l'AMB varen ser els que varen aprovar aquest impost, L'Entesa, ERC i el PSC. Que ara els regidors d'aquests respectius partits s'exclamin i es queixin sobre l'aplicació de l'impost o donin la culpa a una misteriosa AMB de la qual en són el govern, és un exercici de funambulisme polític extraordinari, al que, per cert, ja ens tenen molt acostumats.

El grup municipal de Ciutadans no ha estat mai a favor d'aquest impost ni molt menys de la forma en què s'ha aplicat. El nostre grup a l'Ajuntament de Sant Cugat s'hi va oposar des del primer moment, instant iniciatives al Ple que varen ser rebutjades per tota la resta de grups municipals, excepte el PP.

L'impost es vincula a l'IBI, fent pagar exclusivament als propietaris i no sobre els que recau el benefici directe de la nova distribució de zones tarifaries. La reducció del preu del bitllet del transport públic en ampliar-se la zona T1 a 18 municipis més de la corona metropolitana, beneficia a molta gent que diàriament es trasllada amb transport públic, sobretot a qui es mou en direcció a o des de Barcelona. No ho és tant pel que fa a la mobilitat entre les diferents poblacions de la corona. Criticar el centralisme està molt bé, sobretot quan és gratuït.

Fer pagar la reducció tarifaria amb relació al valor cadastral no és la millor forma de vincular a l'impost a la seva finalitat, tant si utilitzen el transport públic com si no, pel que es veu no tots som iguals. En aquest cas, per exemple, els llogaters no estan subjectes a aquest impost, gaudint de l'avantatge de la reducció tarifaria. Pel que es veu, és una altra pujada d'impostos encoberta, per això millor tal com estàvem.

Grinyola el seu caràcter finalista, ja que es dedica a uns serveis molt determinats: les actuacions de recuperació i regeneració dels rius Besòs i Llobregat i en la gestió i manteniment dels 30 km de platges metropolitanes, de Castelldefels a Montgat, i en el manteniment integral de la xarxa de 51 parcs metropolitans, un transport públic de qualitat i una mobilitat més sostenible, per exemple, no facilita que la gent entengui el que paga: 'Som primera corona, paguem menys en agafar el tren però a canvi de pagar un altre impost i que recapta sobre quelcom que no té res a veure amb la mobilitat'. Això demostra una vegada més que el PSC i els partits separatistes ens enganyen als ciutadans per pujar de manera opaca, poc transparent i irrespetuosa els impostos.

Catalunya és la comunitat autònoma en més pressió fiscal, on hi ha més impostos i on les rendes baixes paguen més. Aquest nou impost sols agreuja la situació econòmica de milers de famílies. És una llàstima que les cartes amb les notificacions de l'impost hagin esperat al fet que hagin acabat els processos electorals que hem tingut fins ara. Tot el procediment ha estat fet sense transparència, sense explicar a la ciutadania realment en què consistia, els costos reals de la seva aplicació. Sols van presentar la meitat dolça de la història. Volem saber el cost real d'implantació d'aquest impost, no sigui que, com la majoria de cops, sols serveixi per pagar sous a alts càrrecs i per col·locar a assessors molt ben pagats. La ciutadania informada sempre vota millor.

MARTÍ PACHAMÉ és membre de l' agrupació de Ciutadans (Cs) Sant Cugat i diputat al Parlament de Catalunya



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.