S'acaba l'any, toca fer llistes


  • Comparteix:

marta.guardia

Marta Guàrdia


Publicat: el 12/des/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per molt que m'hi resisteixi, quan arriben aquestes dates el cap vola lliure i comença a fer llistes de coses acomplides, de tantes d'altres (moltes més) de no acabades, d'aquelles que han quedat al calaix de les bones intencions i així sense parar. Procuro que el volum d'allò que no he pogut fer no em paralitzi i elaboro noves llistes per veure si el proper any puc aconseguir anar un PAS més enllà. Així que, entre tanta llista, avui no m'he pogut resistir a preparar-ne una per a qui vulgui aprofitar-la (avís a navegants, tots els seus punts són en benefici dels altres animals, del planeta i de la teva salut mental i física):

1. Redueix o deixa el consum de productes d'origen animal. Reduiràs el brutal patiment que infligim als altres animals i al planeta. Fes extensiva la teva compassió a totes les espècies. Per què estimar un gos però menjar-se un porc? Hi ha tot un món per descobrir d'ingredients, plats i receptes lliures de patiment, deliciosos i equilibrats. Tens dubtes? Visita www.elfuturesvega.com

2. Planteja't adoptar un animal que ho necessiti. Hi ha animals de tot tipus esperant una família. Vols adoptar un gos? Parla amb la gent del Cau Amic o de Caldes Animal. Potser estàs pensant en un ocell? Doncs parla amb Birds Friends. Ets de gats? A la PAS tenim molts gats rescatats dels nostres carrers. I un conill? Parla amb Refugi La Vedruna. Per a rèptils ves a la C.R.A.R.C. Una rata preciosa i intel·ligent? Doncs contacta amb Ratas en Adopción. Tens associacions de tot tipus fent una feina increïble rescatant i recuperant animals negligits, abandonats, malferits, etc. Si tu adoptes, elles podran seguir salvant vides.

3. Sigues curiosa/ós i informa't (amb empatia i sense prejudicis) de tot allò que dona vida als nostres boscos, parcs i carrers i deixa enrere etiquetes com 'plaga', 'invasores', 'perillós'... Tota vida compta i per cada 'problema' hi ha una solució ètica.

4. Fes voluntariat en una protectora, santuari o associació animalista, els seus habitants et necessiten i hi ha tantes coses per fer i tantes formes d'ajudar que és impossible que no en trobis una que s'adapti a les teves habilitats, temps o preferències.

5. No corris quan condueixis pels nostres carrers o boscos. Recorda que cada any moren atropellats centenars de gats, gossos, ocells, senglars... Molts d'altres queden amb seqüeles irreversibles. Tingues-ho present.

6. Atura't quan vegis un animal malferit o (aparentment) mort. Que tu paris pot salvar-li la vida. Tan se val si és un gat, un colom o el què sigui. Para, porta'l a un veterinari i, si no saps ben bé com actuar, demana ajuda o consell a associacions com la PAS. Si per desgràcia ja és mort, avisa la policia local. Potser hi ha una família patint i buscant-lo. Mereixen saber què ha passat, no creus?

Un any nou està a punt de començar, fem que pagui la pena viure'l per a nosaltres i per a la resta d'animals.

MARTA GUÀRDIA és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.