Estrenant regidoria de Memòria Històrica


  • Comparteix:

pilar.gorina

Pilar Gorina


Publicat: el 18/des/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El nou govern de la ciutat va considerar oportú crear una nova regidoria de Memòria Històrica. D'aquesta manera, apostem per la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica, un aspecte de la història poc atès i a cops silenciat per les administracions. Amb aquest fet mostrem la voluntat de conèixer el passat, apostar per la consolidació dels valors democràtics, el respecte pels drets humans i la defensa de la pau per no repetir els errors del passat.

Semblaria que aquesta regidoria arriba tard i així és, però aquest fet no impedirà dur una tasca seriosa i intensa. Necessitem anar tancant un passat recent, que es va mal tancar amb pressa per poder construir una democràcia ràpida després d´una llarga dictadura de 40 anys.

Els objectius de la regidoria es formulen sobre el dret a la veritat, a la justícia i a la reparació, i són:
- Recuperar i fer aflorar la veritat a través de documents, estudis rigorosos i testimonis vius.
- Promoure la justícia i la reparació a partir de la recerca rigorosa, reconeixent les víctimes d’aquella situació injusta.
- Donar a conèixer i fer divulgació d’aquest passat a través de la difusió al públic en general i fent-ho arribar especialment al jovent i als infants.
- Sensibilitzar la població a través d’activitats molt diverses i encertades promogudes des del Museu de sant Cugat.
- Realitzar activitats de dinamització als centres escolars, dirigides des del Museu.

Vull destacar accions molts diverses realitzades i dinamitzades des del Museu aquest darrer trimestre de l’any on el fil conductor és la memòria democràtica, algunes de les quals es clouran els propers dies. Ben aviat es posarà una placa al Pi Bessó de la Rabassada, com a record a les víctimes de la Guerra Civil i es posaran plaques Stolpersteine a punts de la ciutat en record de víctimes santcugatenques de l’Holocaust.

Aquests darrers mesos hem fet, entre altres, un cicle de xerrades sobre els 40 anys d’ajuntaments democràtics amb el GEL (Grup d’Estudis Locals), exposicions on han confluït diverses activitats amb gent gran o amb infants (Cartografiant la memòria, Les mans al cel, Mirades), hem mantingut i donat suport a diferents clubs de lectura com ara el club de lectura Revivim adreçat a joves liderat per l’institut Arnau Cadell, hem assistit a l’entrega de l’arbre de la memòria per part del Memorial Democràtic a aquest mateix institut, ja que treballa molts aspectes de memòria històrica amb l’alumnat; i hem començat a col·laborar amb el departament de Justícia de la Generalitat en el programa PIG (Programa d’Identificació Genètica) adreçat a familiars de desapareguts durant la Guerra Civil.

A més, estem ja preparant les activitats del proper semestre amb grat, amb ganes d’ajudar a fer present a la nostra ciutat la importància del treball en favor de la vida en democràcia ahir, avui i sempre.

PILAR GORINA és regidora del PSC d'Educació, Infància, Universitats i Memòria Històrica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.