Una nova etapa progressista a Espanya


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 8/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ahir va culminar la investidura del President Pedro Sánchez per fer-se càrrec de nou de l'executiu del Govern de l'Estat. Com podeu imaginar des del nostre partit, el PSC de Sant Cugat, estem satisfets perquè les negociacions a banda i banda hagin arribat a bon port, felicitar als equips negociadors i als companys i companyes que ho han fet possible: José Luis Ábalos, Adriana Lastra i Salvador Illa, així com el nostre primer secretari Miquel Iceta.

En primer lloc cal destacar la dificultat que representava el nou marc de negociació, que es presentava prou difícil donada la fragmentació del congrés dels diputats resultat de les eleccions. Un nou panorama polític amb diferents sensibilitats territorials representades, abans tan sols Catalunya i Euskadi tenien una representació decisiva i, excepcionalment, Galícia. Ara s'han sumat altres realitats que també demanden atenció: Astúries, Cantàbria, Canàries, València i Terol volen fer valer la seva particularitat territorial, i també el seu pes en paràmetres de negociació i en la parcel·la de presa de decisions.

Si bé en aquest sentit es podria dir que Catalunya ja no és tan excepcional enfront dels altres, ja que tothom vol el millor pel seu territori, conscients de la quota de solidaritat, com la resta. En aquest sentit, estaríem mancant a la veritat sinó diguéssim que en aquesta investidura, el conflicte polític i de convivència de Catalunya ha centrat part dels discursos de la majoria de partits polítics, uns reclamant el mateix tracte, altres per no fer cas a les demandes provinents de Catalunya i altres per atiar el conflicte directament, quan més soroll, millor, aquesta és la seva màxima.

Però cal dir que la veu de Catalunya no és única com ens volen fer entendre i que el vot dels catalans i catalanes (de la seva representació) no ha estat unànime, traspuant aquesta realitat diferencial que apuntava el CEO només en la darrera onada demoscòpica, sinó en la sèrie dels darrers anys. Aquesta pluralitat, per exemple ens ha portat a un comportament diferencial en el mateix congrés a l'hora d'emetre el vot al nou president, on 19 diputats i diputades han donat el seu suport a Pedro Sánchez (12 del PSC i 7 d'ECP), 16 hi ha votat en contra (els 14 de la dreta i extrema dreta com són JuntsxCat, PP, Cs i VOX, més els 2 de les CUP) i 13 s'han abstingut (els d'ERC). Aquesta és una lectura que ja no es fa en clau independentistes i no independentistes, sinó en clau de progressistes i de 'facilitadors' o de 'bloquejadors'.

En aquest cas els partidaris del bloqueig, possiblement per diferents motius, no han vençut, i tenim per primera vegada des del restabliment de la democràcia un govern de coalició. Vèiem com el nostre país veí Portugal assolia unes quotes de benestar social en poc temps amb un pacte progressista del seu govern, era hora d'emular-los i fer un salt qualitatiu en polítiques socials en una fórmula nova no explorada a l'Estat fins ara. Alguns o algunes volien la 'gran coalició' doncs ara ja la tenim aquí! Els dos grans partits progressistes units per impulsar de nou una Espanya plural i que reconegui els trets territorials diferencials.

Moltes són les reflexions que es podrien fer sobre com han actuat els diferents lobbys per tal de rebentar-ho tot, des dels diferents òrgans, estaments i partits polítics, esperonant el transfuguisme i utilitzant tots els mecanismes i recursos per evitar-ho. Al final el seny, la tenacitat, la constància i la responsabilitat han pogut estar per sobre.

Cal que tornem a recuperar la confiança en els diferents nivells de govern. Feta la feina a Sant Cugat amb un govern de canvi i de progrés, i aconseguit un nou govern progressista a l'Estat, només ens queda un pas més, que és desbloquejar el govern de la Generalitat. És hora de dir ben alt que els catalans i catalanes volem prendre el camí d'un nou destí pel nostre país amb unes noves eleccions que ens facilitin un govern que governi, que deixi de vendre fum, que tanqui pressupostos, i que miri per la gent, per a tothom i no només per uns quants, que tingui present a la ciutadania que ho està passant malament, que posi les bases per una vertadera igualtat d'oportunitats i que pensi en i amb el territori.

En definitiva, els socialistes ens volem felicitar per l'èxit assolit, agrair la generositat de totes les forces que ho han fet possible, aquelles que amb el seu vot ho han explicitat directament amb un sí, i aquelles que amb la seva abstenció han facilitat que es desbloquegés (de moment) una situació que era insostenible, davant d'una dreta ferotge i de partits que han perdut el seu rumb. Encoratgem a obrir aquesta nova etapa amb esperança però amb una gran dosi de realisme i d'inconformisme per recuperar el temps perdut i sobretot el retrocés pels drets socials i la lluita per la desigualtat de la ciutadania.

PERE SOLER és el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.