'Tourtribut'


  • Comparteix:

susanna.casta

Susanna Casta


Publicat: el 15/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dijous passat vaig assistir a una de les sessions informatives que esta fent el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, del PSC per tot el territori de Sant Cugat. Aquest cop la va fer a l'EMD de Valldoreix, a la sala de plens. Temari: el nou tribut de l'AMB.

Reflexionem, està obligat a fer-ho? No, però davant la manca d'informació o la informació tendenciosa amb la qual alguns mitjans de comunicació ens han bombardejat últimament, va assumir que la ciutadania de Sant Cugat i de Valldoreix necessitaven saber què estaven pagant i va decidir fer-ho ell en representació del nou govern de Sant Cugat. Aquestes explicacions o informacions s'haurien d'haver donat fa temps, el govern de Convergència ja sabia que tard o d'hora els ciutadans del municipi hauríem de pagar aquest tribut, per això és sorprenent que un dels integrants del nou govern sigui sensible a la crispació i l'empipament de la ciutadania i ho faci enfrontant-se a tota l'acritud dels que ens toca pagar.

Va ser una sessió informativa molt profitosa, va aconseguir explicar d'una manera senzilla i entenedora el que és una qüestió tècnica complicada, més allà de l'actitud de cadascun de nosaltres pel que fa als impostos. Ens va oferir un relat exhaustiu i complet a tota l'audiència, aclarint moltes dubtes, tant que moltes persones van dir que no sabien que existien tantes administracions supramunicipals.

Us deixo un seguit d'elles. És un tribut generat per l'Ajuntament? No. És un únic pagament? Sí. L'any que ve també ens donaran la bonificació? Sí, encara que pujarà un 5%. Ens va informar de com s'havia generat el tribut, la fórmula que s'ha fet perquè surti l'import final de pagament, el per què ha estat tan caòtic el seu pagament i de les diferències generades entre municipis i especialment entre veïns.

Amb nosaltres també s'han incorporat altres municipis, ens va dir quants i quins, va fer una relació de tots els ajuntaments al voltant de Barcelona que ja fa anys que estan pagant aquest tribut. Va parlar del plec que fa temps va iniciar el govern convergent contra l'AMB i que ara esta paralitzat, va aclarir que el plec es va suspendre perquè s'ha obtingut negociant el que els Convergents volien aconseguir amb un judici, evitant les despeses que això comporta. Justament és aquest el motiu que esgrimeixen alguns ajuntaments per interposar un plec, les diferències de criteri entre Sant Cugat i la resta del municipis.

Vam quedar sorpresos amb el pressupost de l'AMB i dels diners que han arribat a Sant Cugat com inversions al territori. Que aquest tribut es podria haver pagat fraccionat si hagués vingut amb l'IBI, però l'anterior govern va preferir que ho passés l'AMB directament per evitar una vinculació i així ens van treure l'opció del fraccionament. Va escoltar i recollir totes les queixes dels presents, la més important i coherent que es va dir va ser la injustícia que es gravés sobre l'immoble quan és un impost que beneficia tots els ciutadans, especialment amb el transport públic.

La gent estava enfadada? Sí, però la major part van admetre que donava explicacions sense tenir l'obligació de fer-ho, així que van agrair-li la presència i les explicacions. Abans he dit que han arribat diners de l'AMB, en forma de inversions per a diferents projectes, a Sant Cugat, però també he de dir que ni un sol euro ho ha fet a Valldoreix. Ni el govern de Convergència dels últims 32 anys s'ha interessat en fer-ho, ni el govern de l'EMD, també de Convergència, ha reclamat inversions pel nostre territori. Espero que aquesta legislatura això canvïi, el PSC de Valldoreix hi estarà pendent.

SUSANNA CASTA és vocal del PSC a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.