Emergència climàtica a Valldoreix, a Sant Cugat, arreu


  • Comparteix:

ferran.margineda

Ferran Margineda


Publicat: el 31/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat juliol, des de la CUP a Valldoreix vam presentar al ple de l'EMD la moció per declarar l'emergència climàtica i per a la creació d'una taula local pel clima. L'objectiu de la taula era, és clar i diàfan, reduir la petjada de CO2 que puguem generar i, des de l'administració, prendre les mesures necessàries a partir de ja.

La moció va prosperar, i des d'aleshores, hi treballem perquè tot plegat no sigui només un titular espatarrant que com un llampec enlluerni i, després de la fanfàrria del tro, desaparegui, com sovint succeeix a la política.

Darrerament, la ciutadania té la percepció, no gens esbiaixada, que les administracions els han traslladat la responsabilitat de resoldre el canvi climàtic a partir de modificar els seus hàbits de consum i comportament, reduint llurs emissions, i tenint en compte les tres R. Per tant, és hora que l'administració vagi més enllà del fet fins ara i defugi del màrqueting verd aplicant una perspectiva ambiental a tots els seus àmbits d'actuació i legislant i fent complir les lleis i reglaments que hagi desenvolupat. Aquest repte ha d'anar lligat a l'espai de la taula, un nou punt de trobada entre governs i veïns perquè s'interpel·lin un a l'altre i perquè la ciutadania empenyi perquè es duguin a terme els compromisos polítics i alhora fer propostes.

I serà feina de tots, saber explicar-se, ja que els canvis no sempre seran ben rebuts per tothom, però seran necessaris si volem mantenir els sistemes democràtics de govern, que trontollaran davant les possibles conseqüències d'una crisi climàtica global, que poden posar l'actual sistema econòmic i polític en una fase d'abocar-nos a un futurible de barbàrie i tirania.

L'exemple més clar de lluita contra l'actual model i de compromís amb els objectius fixats, és la moció aprovada, proposada per la CUP Valldoreix al desembre, on vam acordar amb la resta de grups (tret Cs) fer front a l'empresa més contaminant de l'estat espanyol, Endesa, redactant un plec de condicions per licitar aquest 2020 la compra d'una energia realment sostenible i socialment justa.

Aquesta tasca senzilla sobre el paper suposa un esforç tècnic i polític molt important, fer front a les accions jurídiques i propagandístiques que el gegant de l'oligopoli energètic durà a terme un cop finalitzi el contracte a finals d'aquest any. Per tant, haurem de treballar en xarxa i aprofitar també que Sant Cugat ha declarat recentment l'emergència climàtica, ha creat la seva taula pel clima, i que el contracte de subministrament elèctric també finalitza a final d'any.

Citant una suposada frase del dictador Franco que, fa anys, la canalla explicava com acudit pel seu doble sentit, i que se li atribueix al tirà en algun discurs després de guanyar la guerra civil, 'Españoles, ayer estábamos al borde del abismo; hoy hemos dado un paso adelante', podem afirmar que la crisi climàtica ens du al mateix símil. Si seguim avançant amb l'esgotament de recursos i el model actual basat en l'economia del carbó, farem un pas endavant cap a l'abisme de l'extinció.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP-PC a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.