Reforma horària, una oportunitat per ser més europeus


  • Comparteix:

francesc.aguila

Francesc Aguilà


Publicat: el 5/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan pensem en la reforma horària ens ve el cap el canvi horari d'estiu i d'hivern, aquell canvi que ens fa avançar o endarrerir una hora els nostres rellotges. Però la reforma horària va més enllà de fixar un horari per tot l'any per tal d'aprofitar millor les hores de sol.

El que es busca es un canvi d'hàbits de la població, tant per treballar, per menjar o simplement uns horaris diferents del 'prime time' televisiu. La reforma està en marxa per fixar una franja horària comuna pels països de la Unió Europea, una missió que recau en les autoritats europees i que no és pas fàcil, ja que tenim països que els va bé no canviar el seu horari d'estiu i altres que a l'inrevés.

Dintre de la població espanyola també hi trobem disparitat d'opinions, sobretot a les regions de l'oest de la península com Galícia, ja que mantenir l'horari d'estiu durant tot l'any faria que el sol sortís al mes de desembre cap a les 10 del mati. Un fet que a més d'un se li fa estrany, aixecar-te i començar a treballar i que continuï sent de nit.

Com a societat hem de veure favorablement tot el procés de reforma horària, ha de servir per a què les administracions públiques, les empreses i els sindicats fixin uns horaris laborals, lectius i d'oci similars a molts països europeus. Els centres educatius ja han començat amb aquest procés i veurem en els propers cursos menys hores lectives per la tarda. Però es important per a la conciliació de les famílies que les empreses prenguin nota i sàpiguen redistribuir bé les jornades laborals per adaptar-les amb els canvis que estan per venir.

Un altre hàbit que s'hauria de canviar, sobretot per salut, són les hores que destinem per dinar i sopar. Dinar a les 15 hores o sopar a les 22 hores no ens permet poder descansar les hores suficients de son, sobretot si l'endemà es matina. Canviar aquest hàbit serà el més difícil per no dir impossible en la nostra societat mediterrània. L'ideal seria dinar a les 13 hores i sopar a les 20 hores, això seria saludable i es podria compaginar perfectament amb el descans nocturn.

Però aconseguir un bon descans nocturn també passa per canviar el 'prime time' televisiu. Actualment els programes televisius o les sèries més famoses comencen passades les 22 hores i acaben passades les dotze de la nit, el que provoca que ens anem a dormir bastant tard. El canvi vindria per avançar tots els telenotícies de la nit a les 20 hores i l'inici del 'prime time' a les 21 hores. Uns horaris habituals a molts països de la Unió Europea.

El que ens porta aquesta reforma horària no són problemes sinó un millor benestar, aconseguint més hores de son per poder ser més productius i evitar qualsevol problema de salut. Desitjo un gran pacte per part de les administracions, patronal i sindicats per fer possible aquesta reforma horària i tenir uns costums més europees.

FRANCESC AGUILÀ és membre del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.