Persones Potencialment Perilloses


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 6/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les sigles PPP sovint fan referència a 'perros potencialmente peligrosos', i engloben un gran nombre de cans que, per la seva raça o les seves característiques físiques, són considerats perillosos. Aquesta 'categoria' de gossos és regulada per la Llei 10/1999, de 30 de juliol, sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos, on s'estableix que determinades races així com els seus encreuaments, els gossos ensinistrars per l'atac i la defensa i aquells que hagin tingut episodis d'agressions a persones o altres gossos, seran catalogades com a perilloses, amb les responsabilitats i obligacions que això comporta. Tot plegat esdevé un tant assumpte polèmic.

L'altre dia parlava amb un conegut sobre el seu gos, un adorable pitbull que cada dia creixia més i que cada dia era més estimat per la seva família. Em comentava el malestar que sentia pel fet que cataloguessin el Thori com a 'potencialment perillós', atès que l'etiqueta no es correspon amb la realitat, i m'explicava que, com bé sabem, les protectores estan plenes de gossos d'aquesta mena, que sovint són comprats com un caprici, i abandonats quan comencen a créixer.

A la lletra b) del primer article de la Llei 10/1999 es fa referència a un aspecte interessant: diu que seran considerats 'ppp' aquells gossos que hagin estat ensinistrats per l'atac i la defensa. Així, en aquest punt es deixa de culpar al gos per la seva pròpia naturalesa física (que, a més, ha estat sovint originada per l'ésser humà) i es responsabilitza a la persona: el gos és l'estri que ha estat emprat per mantenir unes conductes concretes (les d'atac i defensa), i això el converteix en perillós.

És un mer instrument, utilitzat per l'humà.

Igualment, tal com comentava, la majoria de les races considerades perilloses han nascut d'encreuaments provocats pels humans, en la recerca de gossos amb un físic més robust, útils per a les baralles de gossos, l'atac i la guàrdia i custòdia.

És a dir: considerem perillosos, amb totes les conseqüències que això implica (no poder passejar més d'un gos d'aquesta mena alhora, l'obligació de dur morrió, entre d'altres) uns gossos per la seva condició física o conductiva, essent ambdues originades per l'ésser humà.

Arribats a aquest punt potser caldria plantejar si realment existeixen els 'gossos potencialment perillosos' o si bé hauríem de substituir el primer mot, de forma que ens referíssim a 'persones potencialment perilloses', que juguen amb la natura al seu gust, pagant-ne les conseqüències les seves víctimes.

ANDREA XAXO és membre de la Plataforma Animalista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.