Arrenca una nova etapa de la comissió del nomenclàtor


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 12/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una dels tasques del govern, és procurar que totes les vies (carrers, places i altres espais públics) tinguin un nom adequat, digne i òptim, que s'ajustin a les necessitats democràtiques i reflecteixin la societat en la qual vivim. Aquest és el treball de la comissió de nomenclàtor de l'Ajuntament de Sant Cugat, i que està composta de companys i companyes tècniques del municipi, i que es complementa amb la representació política local existent i d'altres persones que representin institucions o entitats que pels seu significat té tot el sentit que hi siguin (com ara la regidoria de Memòria Històrica, l'EMD de Valldoreix, el Museu i el Grup d'Estudis Locals).

Fa uns dies es va constituir de nou aquesta comissió amb la voluntat de reprendre aquells assumptes que s'havien quedat sense resoldre de l'anterior mandat i per poder encarar noves propostes. Sens dubte, però, el primer repte que afronta aquesta comissió és la de cercar el seu encaix en l'organització de l'Ajuntament, com es reglamenta, com s'eleven a plenari les propostes, quins són els canals d'entrada, quin és l'abast dels seus treballs i quins nous espais, equipaments o edificis poden ser susceptibles de propostes per a posar-hi un nom escaient. També és encertat poder deixar 'rastre' dels expedients tractats i que documentin els canvis o els nous noms per a les generacions futures, o els governs que vindran, en definitiva ordenar una comissió que fins ara no es sabia a on ni com es circumscrivia en l'organigrama municipal.

Un altre aspecte és com aquests s'han de mostrar aquests noms, com han de ser les plaques, colors, grandària, les possibles llegendes o epitafis, els materials utilitzats, la col·locació... També és important poder reglamentar mínimament la utilització de noms de determinats equipaments i edificis de la ciutat, fer un catàleg i analitzar-ho, i per això és imprescindible la tasca dels i les tècniques municipals, així com la regidoria de la Memòria Històrica, el GEL, el Museu i de l'EMD de Valldoreix.

Aquesta tasca més tècnica és necessària, tot i que segurament el que més interessa a la ciutadania és com s'articulen les propostes, el temps per implementar-les i la seva definició. Per això és força interessant poder recollir totes les propostes i utilitzar tots els mitjans possibles, i en aquest sentit els Consells de barri en són un element clau, així com la presència de Valldoreix.

Respecte a l'elecció definitiva, ja hi ha antecedents que ens semblen que continuen vigents i útils, com la voluntat d'anar feminitzant de noms el nostre municipi, la d'incorporar elements històrics del passat del municipi, de no repetir noms ja utilitzats encara que sigui en un altre districte per temes de geolocalització, tan necessari en fets que requereixen una intervenció ràpida dels serveis d'emergència i no confondre, també per poder canviar noms que en l'actualitat no gaudeixen del passat democràtic necessari, o com els espais amb un nom utilitzat pel veïnatge entre d'altres.

Per això era necessari que comencés a caminar aquesta comissió i els seus treballs per tenir un municipi més endreçat, democràtic i participatiu.

PERE SOLER és el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat i regidor del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.