Ara més mai, mantenim el nostre suport amb el poble sahrauí


  • Comparteix:

gemma.aristoy

Gemma Aristoy


Publicat: el 18/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa uns dies vaig tenir l'honor de ser escollida presidenta de la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), fet que vull agrair profundament i que em dona peu a fer un recordatori d'un conflicte que ja fa 45 anys que dura. Que s'arrossega des del 1975, quan, mentre Franco agonitzava al llit i el Borbó feia de Cap d'Estat interí, els factòtums del règim van vendre l'excolònia espanyola del Sàhara Occidental al Marroc, a canvi d'importants interessos econòmics vinculats als fosfats i a la pesca, traint així les promeses realitzades al poble sahrauí i les mateixes resolucions de l'ONU per a la realització d'un referèndum per determinar el seu futur.

Després d'això ja sabem el que va passar: la Marxa Verda d'ocupació del país per part del Marroc, la guerra, l'exili i la repressió cultural, política i social en els territoris contra tot allò que fes flaire de sahrauí, el desplaçament massiu de població autòctona marroquí als nous terrenys ocupats, la creació de noves ciutats, cercant l'assimilació i la 'marroquinització' del Sàhara.

D'acord amb les últimes estimacions de l'ACNUR, unes 125.000 persones romanen encara en camps de refugiats en el desert algerià a la zona de Tindouf vivint en haimes enmig del no res i en condicions de vida absolutament precàries. D'altra banda, la repressió als territoris ocupats s'ha anat incrementant i l'observança dels drets humans està sota mínims.

Cal doncs que des dels governs locals de Catalunya mantinguem el nostre suport al poble sahrauí i als defensors dels Drets Humans al Sàhara ocupat, en la denúncia de la seva vulneració constant, així com en les iniciatives de solidaritat i cooperació de la societat civil amb les persones refugiades tant als camps com en els territoris diàspora. Alhora cal pressionar als estats i a les Nacions Unides perquè es comprometin a cercar una solució definitiva al conflicte.

Aquest és el meu compromís com a regidora de ciutadania (que inclou cooperació) de l'Ajuntament de Sant Cugat i com a nova Presidenta de la CCASPS.

GEMMA ARISTOY és regidora d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.