El 8M com a moviment social revolucionari


  • Comparteix:

paula.nunez

Paula Núñez


Publicat: el 4/mar/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Que està passant amb el Dia de la Dona? Quins canvis s'han produït en els darrers anys? Cóm hem passat d'un dia de celebració, commemoratiu de felicitacions a manifestacions multitudinàries fins arribar a la primera vaga feminista al 2018. El canvi té nom i és la quarta onada feminista.

El Dia Internacional de la dona va ser declarat el 8 de març per l'ONU al 1975, té un origen reivindicatiu. Al 8 de març de 1857 van sortir al carrer les treballadores de les fabriques tèxtils a Nova York per demanar condicions laborals dignes i la prohibició del treball infantil. I un origen tràgic, al 1911 van morir 123 dones i 23 homes en un incendi a la fàbrica de camises Triangle Shirtmorist a Nova York. Tancaven als treballadors per complir els salvatges horaris laborals que tenien. Els antecedents històrics podem fer menció a la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes al 1910 a Copenhage, on es va proclamar el dia Internacional de la Dona Treballadora i van participar dones com Rosa Luxemburgo i Clara Zetkin. On es demostrava la connexió indivisible entre feminisme, lluita de classes i socialisme per lluitar contra els dos sistemes opressors del nostre mon, el sistema patriarcal i el capitalista. El dia de la dona el poden guarnir amb actes festius i amb campanyes comercials de les grans empreses, però si mirem els orígens diem que és una lluita col·lectiva on cridem fort!. El 8M els carrer s'omplen de color violeta, símbol del moviment feminista.

L'evolució del 8M és la causa de donar visibilitat a les experiències vitals de les dones, la quarta onada feminista neix com a reacció als actes violents contra les dones, una violència sistèmica, estructural amb diverses formes, socials, sexuals, econòmiques/patrimonials, psicològiques i físiques. Una onada que es caracteritza per la comunicació global, per les xarxes socials i els debats entre nosaltres. Donar veu i visió del que és ser una dona, crec que és el causant transformador més important un canvi de valors. Néixer dona és assumir com naturals uns comportaments que no tenen res d'innocents ni són arbitraris. Ser dona és assumir una educació diferent que ens desvalora - assumir uns rols determinats que ens limiten com persones. Ser dona és saber que el sistema ens posa una data de caducitat molt curta, saber que som cosificades i podem ser comprades.

El 8M sortirem al carrer demanant canvis socials i canvis de valors per a la igualtat d'oportunitats de les dones. Una lluita col·lectiva amb plena consciència del que significa néixer dona i demanen un esforç de tots en la lluita pels drets humans i la justícia. Els canvis de valors comporta un canvi de mentalitat i reforçar les relacions de solidaritat i empatia.

És important fer menció de dues polítiques feministes com A. Kollontai que va dir que 'Los tres factores fundamentales que distorsionan nuestra mente, son el egoismo extremo, la idea del derecho de propiedad y el concepto de desigualdad entre sexos en el ámbito de sus experiencias físicas y emocionales'. Dolors Renau, va escriure 'És molt important que la perspectiva de gènere sigui un element clau en el nostre sistema educatiu de forma que actuï sobre nens i nenes, ja que, ambdós estan immersos en la cultura patriarcal', 'Per què les dones a la política Debats de la Fundació Rafael Campalans'.

Som conscients dels canvis i com aquests milloren el conjunt de la societat però també som conscients de la necessitat de nous debats i tot el que queda per fer. Si volem un mon just i una societat amb igualtat d'oportunitats, no podem oblidar el 50% de la població.

PAULA NÚÑEZ és militant del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.