La responsabilitat de proposar mesures i set milions d'euros per a la lluita contra la Covid-19


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 29/abr/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'Ara ens toca remar junts', que no és el mateix que voler imposar un model de gestió a qui té la capacitat per fer-ho. Als governs en aquest cas ens ha tocat liderar tota gestió en cada un els nivells, però amb la lògica de qui ostenta la major responsabilitat en el territori no podem anar 'per lliure'.

Des de l'Ajuntament no podem contradir ni assumir aspectes que en aquesta fase tant excepcional s'ha decidit establir nous marcs de relació i de competència, perquè des de la globalitat la mirada és més amplia. De la mateixa manera que no es pot pretendre que des de la Generalitat s'assumeixi una irrealitat de la homogeneïtat del nostre territori, no és el mateix Barcelona i el seu entorn, que la Vall d'Aran o el Penedès, prou que faria la Generalitat si en allò que té responsabilitat no hagués fet deixadesa de les seves funcions, o bé s'hagués preocupat de tenir els seus serveis bàsics i no haver retallat en el seu moment, o haver restablert les retallades, tothom és presoner de les seves paraules i de la seva gestió del passat.

Per tant, els socialistes creiem encertades les mesures proposades pel Govern de l'Estat i al seu capdavant en Pedro Sánchez, així com la tasca i les decisions preses pel ministre Salvador Illa. Però encara ens queda molt per fer, i des de l'Ajuntament des del minut zero ens hem posat a treballar i hem elaborat un conjunt de propostes socioeconòmiques per ajudar a mitigar les conseqüències de la Covid-19 en una situació difícil. En aquest sentit, i en la mesura de les possibilitats del nostre consistori, destinarem els recursos econòmics necessaris a vetllar per les persones més vulnerables, i el manteniment del comerç i de les empreses, així com del teixit associatiu de la ciutat, impulsant i preparant l'economia local després de la pandèmia del coronavirus. Aquest conjunt de mesures pretenen complementar totes les altres actuacions de la resta d'administracions, de les supramunicipals com són la Diputació i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i del Govern de l'Estat. I això ho farem a través d'ajuts, subvencions, moratòries, potenciant serveis, i rebaixant la pressió fiscal. I per poder fer-ho mobilitzarem més de 7 milions d'euros per fer front a la crisi social i econòmica generada pel coronavirus. I ho farem actuant sobre àmbits molt concrets per abordar les problemàtiques des de l'emergència social (54%), suport a l'activitat econòmica (22%), reforç dels serveis essencials de l'Ajuntament (10%), ajudes en el lloguer (14%), especial sensibilitat en els proveïdors agilitzant els pagaments, i finalment una revisió en l'àmbit de la recaptació i impostos (que ens suposarà uns no ingressos superiors a 1 milió d'euros).

Lògicament l'oposició sempre demanarà més, sempre els semblarà insuficient, la inconsciència d'uns de no saber el que representa governar i la irresponsabilitat dels altres que tot i haver tingut la responsabilitat de governar durant 32 anys encara no han assumit que els temps canvien i que ara els toca proposar amb coherència, donar suport i treballar la lleialtat institucional que ens reclama la ciutadania. No valorar la feina feta i les decisions preses per millorar les condicions dels ciutadans i ciutadanes, no reconèixer l'esforç d'empatia i de suport a l'activitat econòmica, mentir conscientment per justificar un posicionament polític, i seguir demanant com si totes les propostes fossin engrunes insuficients és tenir la ceguesa impròpia d'una maduresa política.

Aquest govern de progrés i de canvi, i les forces polítiques que l'integrem tenim un objectiu clar: que ningú es quedi enrere. Hem impulsat el PLA DE CONTINGÈNCIA MÉS GRAN FET PER L'AJUNTAMENT DE SANT CUGAT EN LA SEVA HISTÒRIA, amb unes 60 mesures inicials que es podran augmentar, on hi ha un PLA DE XOC i una posterior ESTRATÈGIA PER AFRONTAR LA REACTIVACIÓ ECONÒMICA, amb un pressupost de més de 7 milions d'euros per fer front a aquesta crisi sanitària, social i econòmica. No ens podem permetre que es trenqui la cohesió social i el teixit econòmic de la nostra ciutat, i si fan falta més ajuts, ens esmerçarem i hi posarem més recursos. Farem el que està a la nostra mà, mentre d'altres ja tenen la crítica destructiva redactada i va repetint constantment, nosaltres farem els passos i estendrem la mà les vegades que calgui, i seguirem escoltant propostes, i assumint que només junts ens en sortirem, ara bé, també cal que l'oposició sàpiga estar a l'alçada, i si m'ho permeteu, no ho està. És una llàstima. Seguim i seguirem rebent propostes i si són realistes les implementarem, dels col·lectius, de les entitats, de la societat civil, en definitiva de qui vulgui construir.

Seguim ara que ja sembla que albirem el futur de les properes setmanes amb el desconfinament, seguim cautelosos i prenent les precaucions necessàries per evitar la possible remuntada de la Covid-19. Siguem responsables.

PERE SOLER és el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat i regidor del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.