Una història


  • Comparteix:

alex.cuesta

Alex Cuesta


Publicat: el 10/set/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No importa el lloc ni la persona, tot i que per tenir-ho de referència va ser en George Orwell a la seva més que reconeguda '1984': 'La història la escriuen els vencedors', com si ho poguéssim comprimir en una sola frase!. Potser no és moment de lliçons històriques però, si que al mirar enrere només recordem les dades o impressions més destacades del que passa al nostre voltant. Fins i tot la mandra, el poc temps i la impaciència ens porta a assimilar la informació que més es repeteix, o pels mitjans amb més afluència. Encara més, si prové de persones que d'antuvi eren respectables i fiables.

D'altra banda, quan la història no s'escriu, sembla que no passi. Jo mateix soc el primer que no pot abastar tota la informació que rebem de tots els mitjans. El que sí és cert, la història no s'escriu a partir dels mitjans, o no només per aquests. Amb altres paraules, em refereixo a fer memòria únicament amb notícies de premsa -de qualsevol escala i tarannà-. Qui no intenta fer memòria a partir d'articles, cròniques, reportatges o similar? Tots ho fem, i no és mala pràctica però, no es la nostra història. Potser és la nostra memòria, que no és poca cosa!

També vull insistir en la idea de posseir tanta informació actualment. Soc més del parer de pensar de com tenim més accés a més mitjans i una quantitat major de persones explicant històries o relats, amb la seva part de veritat calidoscòpica. I no penso en tot plegat com una situació negativa, tan sols no és història, com l'entenc.

Història per a mi és aprendre del que ja ha passat, tant per poder repetir-ho com per aprendre i no fer-ho mai mes. Per això s'ha d'informar, publicar, redactar, fer crítica, reflexionar sempre sobre el que s'escriu -com a verb de transmetre coneixement- . Sempre el registre és la millor opció. I tot s'hi val, des de receptes a captures, estadístiques sobre el CES a les colònies, altes i baixes d'alimentadores, comparatives, resums. Tot és imprescindible per comparar entre anys, entre municipis, entre persones. No per treure pit -fins que obres l'angle de visió i veus que no ho fas tan be- sinó per fer-ho millor.

Què fa la regidoria de benestar animal? Quan i com traurà una memòria anual, mensual o bianual, o de tot el mandat fins avui? Quan vinguin eleccions? Necessitem les dades per fer-ho millor ara i avui, per celebrar els avanços. Aquestes eines d'informació no han de ser una bala de plata per caçar vampirs que busquen sang, ni s'han de fer palès les minses victòries. Ho volem tot! És una exigència de les dades del nostre entorn -repeteixo- no per jutjar i sí per millorar el que es fa, el que no i no es publica.

En el mon de la informació, més concretament en el de les bases de dades, les caselles on no hi ha informació -valor nul, no confondre amb un zero- també és una informació. I en la línia de l'inici, tampoc és història. I ara, tot són bases de dades, llistes, comparatives i estadístiques. I això és bo per dos motius: el primer per poder comparar amb altres municipis i segon per veure un cop més, com la manca d'informació debilita, i entristeix.

Volem fer història, no des del punt de vista de la victòria -tant de bo- sinó de redactar i permetre en uns anys fer memòria del que es va aconseguir per millorar la nostra empatia amb d'altres éssers vius. Pels que pensen en el poder com equivalent de tenir la informació, s'equivoquen. El poder recau en endreçar-la, fer-la entendre, traduir-la a un llenguatge per a tothom, inclusiu, revisable i ampliable. Les dades ho són tot, a les arrels. El tronc ja el veurem créixer si ho reguem entre tots -i no entre quatre-. Ara per ara no veiem ni l'aigua per regar la llavor. Tenim la casella en 'null', 'no-data', n/s n/c, o en l'idioma que més us agradi.

ÁLEX CUESTA és membre de la PAS Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.