Volem ser lliures. Ni una més


  • Comparteix:

eva.puigjaner

Eva Puigjaner


Publicat: el 24/nov/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

25. Aquesta és la xifra de dones que han estat assassinades aquest any 2020 als Països Catalans, en mans de la seva parella, ex-parella o inclús el seu fill. Dades que mostren la brutalitat i l'acarnissament de persones pertorbades. Les dones però, no són les úniques víctimes de la violència masclista, els fills o filles són víctimes directes i, malauradament, en moltes ocasions, el feminicidi va acompanyat de l'assassinat d'aquests fills o filles que té en comú la dona amb el seu assassí: Els infanticidis.

Exercir la violència masclista ja sigui física, psicològica, sexual o econòmica no entén d'edat ni de classes socials i suposa l'establiment d'una jerarquia que un sol mateix fonamenta en la superioritat del gènere masculí. I aquestes violències no només poden constituir un delicte, sinó que són una greu vulneració dels drets humans per a les dones que la pateixen.

La Llei catalana 5/2008 sobre el dret de les dones a erradicar les violències masclistes amplia els espais en els quals es donen les violències. No només estem parlant de violències que es produeixen en les relacions íntimes, també es donen en el marc d'altres relacions com és en l'àmbit laboral i en l'espai públic. De fet, segons 'l'Enquesta de violència masclista a Catalunya de la Generalitat de Catalunya' (2016), on es produeixen més agressions fora de l'àmbit de la parella és en llocs d'oci (20,9%) i en segon lloc, en l'espai públic (18,3%).

Els assetjaments sexuals en entorn d'oci es nodreixen de la mateixa font que els feminicidis: 1) l'expressió de la negació de la llibertat de les dones; 2) la cosificació del cos de la dona; i 3) l'exercici indiscriminat del poder masculí. Però senyors... ja n'hi ha prou! Com va expressar la Diputada Jenn Díaz al Parlament, 'Se us ha acabat la impunitat'. Durant molts anys les dones hem estat silenciades, oprimides, amb por d'expressar el que ens passa i ara, en sentim més fortes per expressar-ho i alliberar-nos.

L'assassinat és malauradament la màxima expressió de la violència masclista en la nostra societat. No hi ha volta enrere. Hem arribat massa tard, hem fallat. Alhora, hi ha violències masclistes que no són tant explícites, que estan invisibilitzades com el control, l'humor sexista, els micro-masclismes, el llenguatge sexista... però són també violència masclista i patriarcal i l'hem d'erradicar.

Quan i quant ha d'aguantar la dona perquè se la respecti d'una vegada? Com a dona, com a filla, i especialment, com a mare no em rendiré mai i seguiré sortint al carrer per defensar els nostres drets.
Erradicar un fet estructural com el masclisme depèn de totes i tots. Manifesta't i crida ben fort per la llibertat de les dones.

Eva Puigjaner és Secretària de la Dona a l'executiva d'ERC Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.