Diversitat funcional, capacitats, visibilitat i drets


  • Comparteix:

carmela.fortuny

Carmela Fortuny


Publicat: el 7/des/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Es calcula que, aproximadament, un 10% de la població mundial té algun tipus de discapacitat, més de 500 milions de persones. A Sant Cugat el 4,1% de la població té diversitat funcional, això són gairebé 4.000 persones.

A mi m'agrada dir que tots i totes tenim capacitats diferents i és que, sortosament, al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació. A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i les polítiques eren paternalistes. Aquest enfocament ha evolucionat cap a un model basat en el reconeixement dels drets i en la integració social d'aquests veïns i veïnes. Avui, al segle XXI, ja parlem de diversitat funcional.

Enguany, i amb molta força, aquestes persones reivindiquen, amb molta raó, ser visibles. Volen formar-se, aprendre, treballar, decidir, crear, implicar-se en la vida de la ciutat i del país. Hi tenen tot el dret!

Des de les administracions i des de la societat civil ho hem de fer possible, facilitant-los-hi veu i vot i acompanyant a les seves famílies i a les entitats especialitzades.

Per això, per treballar en la consecució de tots els drets de les persones amb diversitat funcional, per fer-les visibles, des de Junts per Sant Cugat, proposem la creació d'un Comissionat de Diversitat Funcional i d'un Consell de participació integrat per persones amb discapacitat, famílies, entitats i administració local.

La pandèmia ens ha fet ser més conscients de la importància de viure en comunitat, ens ha permès conèixer millor els nostres veïns i veïnes. Hem d'aprofitar els aprenentatges d'aquesta pandèmia per no deixar-nos ningú pel camí, tingui la capacitat que tingui. Tots i totes som imprescindibles per fer ciutat, per fer comunitat.

CARMELA FORTUNY ésr egidora i portaveu de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.