Mirem cap endavant i tinguem les mans al volant


  • Comparteix:

joan.puigdomenech

Joan Puigdomenech


Publicat: el 22/mar/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El tràmit de llicències d’obres en una ciutat com la nostra, sotmesa a un gran dinamisme, és, sens dubte, un dels treballs més complexos d’un ajuntament. En primer lloc perquè requereix un engranatge quasi perfecte entre totes les parts implicades, internes i externes. I en segon lloc perquè les seves conseqüències determinaran la qualitat dels habitatges i a la vegada la qualitat de l’espai urbà conformat per l’arquitectura.

L’allau d’obra nova a Sant Cugat dels anys 2005,2006 i 2007, amb grans canvis urbanístics (Can Mates i Volpelleres) va inundar de feina l’ajuntament en un moment en què, per limitacions legals i econòmiques, no era fàcil fer créixer la maquinària de què disposava. Els reforços humans arribaven a compte gotes i l’apuntalament era precari, amb contractes temporals. Tanmateix, el termini de resolució oscil·lava entre 8 i 10 mesos.

A partir del 2008, amb l’arribada de la crisi econòmica, el ritme de peticions de llicències va disminuir. La ciutadania ho va poder comprovar mirant el cel i veient com l’eixam de grues es reduïa fins a quasi desaparèixer, retornant de manera més moderada uns anys més enllà.

Així i tot, el temps de resolució d’una llicència no va disminuir el que hagués estat desitjable per a qualsevol responsable polític.

Entendríem, potser, que en dos anys de mandat, el nou govern no hagués pogut rebaixar els terminis de resolució de llicències, però el que és preocupant i inadmissible és que s’incrementen de forma pronunciada, demostrant una alta ineficàcia en aquesta àrea.

Ara és temps de mirar endavant. Les circumstàncies actuals han fet que moltes de les limitacions legals i econòmiques que obstaculitzaven reforçar aquesta part de la maquinària de l’ajuntament s’han esvaït de forma temporal i cal aprofitar-ho. Per aquesta raó el nostre grup municipal ha proposat al Ple engegar un “pla de xoc” per a revertir aquesta tendència a l’alça del temps de resolució d’una llicència.

Un pla de xoc que contempli reforçar l’estructura, però també la reforma que permeti que aquell engranatge perfecte del qual parlàvem, funcioni.

Posteriorment, l’equip de govern ha presentat un pla per reduir el temps d’atorgament de llicències, que té com a objectiu esblenar en un període de dos anys aquest tap en el servei. Tant de bo no esgotin aquest termini i en qüestió de mesos el temps del tràmit se situï clarament a la baixa com desitjaríem en moments de tant patiment econòmic.

No és recomanable conduir tota l’estona mirant el retrovisor i més quan el vidre ens deforma la imatge. Quasi ja ha passat la meitat del mandat! Mirem cap endavant i tinguem les mans al volant.

JOAN PUIGDOMÈNECH és regidor de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.