L'ètica a la política


  • Comparteix:

susanna.casta

Susanna Casta


Publicat: el 24/mar/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Perquè sàpiguen perquè vull parlar sobre l'ètica política els poso en antecedents del que va succeir la setmana passada: uns representants polítics d'un partit van decidir votar en contra del que el partit els havia demanat. En un primer moment, sembla fàcil d'entendre, però no és així i no és tan simple.

Que la societat no sàpiga com funciona el nostre sistema democràtic i representatiu és fins i tot normal, però els mitjans de comunicació i aquesta espècie nova de periodisme que omplen les tertúlies i que han pres per assalt els micròfons i les pantalles per dir la seva, sí haurien de saber-ho. Per això no entenc quina és la intenció de no explicar la veritat, volen, potser, confondre els oients? Amb mentides? El sistema democràtic representatiu a tot l'Estat inclòs Catalunya és senzill d'entendre i un ha de conviure amb les eines que existeixen i si vol participar, acceptar-les.

El rebombori d'aquesta setmana que ha omplert capçaleres ha succeït lluny d'aquí, però també va passar a Sant Cugat i Valldoreix. En unes eleccions la gent no vota a una persona, per molt cap de llista que sigui, això no vol dir que, com a cap de llista, els partits escullin a un candidat amb química, que cridi l'atenció o un personatge públic suficientment reconegut. El que realment vota la gent és a una llista confeccionada per un partit, en els pitjors dels casos, i en el millor pels militants del partit. Si l'escull el partit, el representant serà un individu que s'hagi passejat pels diversos òrgans del partit sense tenir gaire contacte amb els militants de base i lluny dels problemes de la gent i si l'escullen els militants, serà un candidat amb un ampli coneixement del territori, sigui aquest municipal, comunitari o estatal.

Quan els ciutadans votem a la llista d'un partit cedim, temporalment amb el nostre vot, la nostra sobirania als partits, aquests, de la mateixa manera, cedeixen la sobirania que han obtingut de les urnes a les persones de la llista que han presentat a les eleccions. Quan prometem o jurem el càrrec ens convertim en càrrecs electes i l'acta passa a ser nostre com a representants del partit i la sobirania del poble. Com veieu tot es basa en la confiança mútua.

Per això és tan greu que un representant polític en el moment que decideix no obeir al partit o donar-se de baixa, no torni l'acte i renunciï. Si no ho fas immediatament estàs traint al partit, però també el que fas és trair els ciutadans que van confiar en el teu partit, és a dir, en tu com integrant de la llista. Potser l'acte és nostre però la sobirania no, és una cessió, perquè hem de recordar que tu no ets el propietari de la sobirania, no t'han votat a tu, tu ets un transmissor voluntari de la sobirania dels votants.

La vida canvia i molt, com hem vist i patit aquest any passat, i el que abans et semblava bé, ara potser ja no et sembla tan bé. Així que si no hi estàs d'acord, estàs a disgust o el teu partit ha canviat tant que no el reconeixes i estàs en contra de tot el que fa o representa, el que no pots fer és quedar-te amb l'acte, amb l'escó i els diners. El que has de fer és dir adeu i marxar cap a casa. Amb dignitat.

SUSANNA CASTA és vocal del PSC a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.