Una preposició que ho canvia tot


  • Comparteix:

sandra.casat

Sandra Casat


Publicat: el 5/abr/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat 2 d’abril es va celebrar el dia mundial de conscienciació sobre l’Autisme, un dia internacionalment reconegut l’any 2007 per l’Assemblea General de les Nacions Unides amb l’objectiu que els Estats membres de les Nacions Unides prenguin mesures per conscienciar sobre persones amb trastorns de l’espectre autista. El color blau representa aquest dia.

Sovint, el que es fa per incloure un col·lectiu minoritari o "diferent", és buscar-li un espai i així podem trobar equips de bàsquet per a persones amb autisme, sessions de discoteca per a persones amb discapacitat intel·lectual, equips de futbol per a noies i per a nois...

Però, i si canviem la preposició "per a" i hi posem la preposició "amb"?

Tindríem equips de bàsquet amb persones amb autisme, sessions de discoteca amb persones amb discapacitat intel·lectual, equips de futbol amb noies i nois.

A mi aquesta opció em sembla la més inclusiva, perquè incloure no només vol dir crear un espai per a cadascú, incloure vol dir creat un espai amb tothom.

Us imagineu un equip de bàsquet per a persones rosses i un altre per a persones morenes? I com és que veiem "normal" fer altres classificacions?

Aquests dies mundials ens permeten conèixer l’existència d’altres realitats, però el que realment ens serveix és conviure-hi, ser-hi, viure-ho amb tota la veritat que això suposa i perdre la por a allò que desconeixem de la millor manera possible, coneixent-lo.

L’abril del 2019, el grup TEA Sant Cugat, en col·laboració amb Paidos i l’Ajuntament de Sant Cugat, va iniciar el cicle de cinema amb l’objectiu d’adaptar les sales a les necessitats de les persones amb autisme i va ser un gran encert, ja que es va tenir en compte el que necessitaven les persones més vulnerables i la resta s’hi va poder adaptar sense problemes: el llum estava una mica encès, el volum més baix, no es podia demanar silenci i hi havia una zona de descans per poder entrar i sortir de la sala.

Un cinema de color blau i jo em pregunto: i si fos sempre blau? Deixaria de ser necessari el blau!

Així doncs, espero que socialment puguem avançar cap a una societat 100% inclusiva, on el blau, el vermell, el lila, el rosa i tots els colors de l’arc de Sant Martí es puguin fondre en un espai amb tothom vivint alhora i sense classificacions.


SANDRA CASAT és regidora de Junts per Sant Cugat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.