Espais per a arts plàstiques


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 7/abr/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui, en un article que tindrà segona part, m'agradaria tractar les arts plàstiques i/o visuals d'aquesta ciutat, que es vanta de ser una precursora, pionera i protectora des de sempre. A la pàgina web de l'Ajuntament es diu concretament que 'l'Ajuntament de Sant Cugat aposta per les arts visuals i plàstiques amb diferents programes i accions, exposicions, activitats, formació, creació i producció'. Cal dir que això ja es deia abans de l'actual govern municipal i si repassem el Pla de Cultura de l'any 2005 en l'apartat específic de les Arts plàstiques es destaca la gran quantitat de galeries d'art que 'està a l'alçada de Girona i per davant de Tarragona, Lleida, Vic o Granollers'. Ara la cosa no és com aleshores per tothom.

Les sales d'exposicions municipals són el Museu del Monestir (patrimoni i història), la Casa de Cultura (àmbit local), el Centre d'Art Maristany (art contemporani) i el Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani (art modern i contemporani). Si algú del país o un turista amb afanys culturals entra a TripAdvisor i vol saber que es trobarà a Sant Cugat afegirem a aquests espais esmentats el Celler Modernista (en alguns llocs citat com Bodega Modernista), el Museu del Còmic, la Casa Aymat i la Casa Museu Cal Gerrer.

L'any 2012 es va encarregar a l'empresa Tangible una Pla Estratègic del Turisme de Sant Cugat del Vallès amb un subtitular que deia "Sant Cugat és una destinació turística urbana, on el visitant creix vivint experiències úniques, a prop de Barcelona", i també que oferia un "clúster cultural" amb (entre altres coses) galeries d'art, la joia històrica i estètica del Monestir, i moltes activitats culturals". Passats tres anys, gener de 2015, es va fer un Pla Estratègic explicat al Consell de Ciutat que "consisteix a definir el futur de la ciutat a mig termini (2025) i des de la mitja distància combinant perspectiva i detall", també encarregat a una empresa especialitzada de fora. Amb un vector que declarava que era "una ciutat coneguda per un nou esdeveniment cultural d'alta projecció" i que "volia inspirar l'acció política de la ciutat, però també les decisions empresarials o les iniciatives cíviques i culturals des d'aquesta perspectiva a mig termini".

Sant Cugat del Vallès, "terra d'artistes", no té un Museu Municipal d'Arts Plàstiques i Visuals. En un moment determinat es va dir que podria ser a l'edifici de la Biblioteca Gabriel Ferrater quan es fes la nova Biblioteca Central. Existeix un Fons d'Art Municipal, la majoria en magatzems, altres en espais públics amb més de 500 peces: pintura, dibuix, escultura, ceràmica, fotografia amb alguns noms que podrien ser una base excel·lent per aquest espai cultural encara inexistent: Mercè Diogène, Joan Tortosa, Pep Codó, Joaquim Viñolas, Pep Blanes, Adolf, Josep Royo, Paco Minuesa, Rudolf Häsler, Miquel Cabanas, Francesc Cabanas, Ricard Sala, Sergi Barnils, Pere Formiguera, Kim Manresa i una llarga llista on ara cal afegir l'excel·lent fotògraf Mané Espinosa que recentment ha cedit totes les fotografies fetes per encàrrec de l'ajuntament.

Continuarà...

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.