Un país sec


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó

Regidora d'ERC-MES i Comissionada per l'Emergència Climàtica de Sant Cugat


Publicat: el 27/set/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'estiu que deixem enrere ens ha impactat a tots. Malgrat que com a país mediterrani estem habituats a les sequeres, la que arrosseguem des del 2020 està sent molt més llarga del que és comú. I a més, ha estat acompanyada de múltiples onades de calor de rècord.

Un dels motors d'aquesta situació és el canvi climàtic, que sabem que s'acarnissa amb la conca mediterrània, però l'altra és l'elevadíssima demanda d'aigua, molt superior a la que ens podem permetre. En un context de disponibilitat minvant d'aigua, cal repensar la gestió d'aquest recurs tot garantint la protecció de rius, aqüífers i zones humides.

Una de les maneres de reduir-ne el consum en l'entorn urbà, responsable de prop del 30% de la demanda hídrica, és allargar-ne els cicles. És per aquesta raó que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) destinarà 100 milions d'euros perquè, en cinc anys, es dobli la quantitat d'aigua reutilitzada, i passi a suposar el 16% de l'aigua que es depura. Una mesura així és la que fa anys que ja s'implementa a Sant Cugat, que fa 20 anys que disposa d'una ordenança d'estalvi d'aigua que ha permès passar de consumir 197 litres per habitant i dia als 123 litres/dia actuals. En aquesta línia, també, enguany hem aprovat de manera definitiva el Pla d'Emergència en Situació de Sequera, que agrupa 82 accions estructurades segons les 5 grans fases de sequera establertes per l'ACA.

Estadísticament, a casa nostra és a la tardor i a la primavera que plou, però si bé no podem controlar la pluja, sí que podem controlar les aixetes. El que sí que hem de tenir en compte és que el canvi climàtic ens insta a fer una gestió dels recursos més eficient i sostenible durant tot l'any per garantir els recursos hídrics.

ALBA GORDÓ és regidora d'ERC-MES i Comissionada per l'Emergència Climàtica de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.