Cal que el govern de Madrid compleixi les seves promeses en el tema de les plusvàlues


  • Comparteix:

francesc.osan

Francesc Osan

Coordinador del grup municipal d'ERC-MES


Publicat: el 31/gen/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat 27 d'octubre del 2021, el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar l'impost de les plusvàlues que els ajuntaments cobraven. Aquest impost era una de les principals fonts de finançament dels municipis.

Posteriorment, el Govern de l'Estat (PSOE i PODEMOS) va aprovar el Real Decreto Ley 26/2021 en el que establia una nova fórmula per determinar la base imposable de l'impost. Aquesta reforma no recollia cap mecanisme de compensació a favor dels ajuntaments per la pèrdua d'ingressos que va comportar de manera immediata la sentència del TC. Tampoc preveu compensar la pèrdua permanent d'ingressos que derivarà de la nova metodologia de càlcul.

Concretament, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha deixat d'ingressar (igual que molts ajuntaments) diversos milions d'euros al llarg d'aquests dos anys, cosa que ha perjudicat la nostra capacitat política i financera. Concretament, entre l'any 2022 i l'any 2023, la nostra ciutat deixarà d'ingressar aproximadament uns 11 milions d'euros.

Per intentar d'alguna manera posar remei a aquesta greu situació, el Senat de l'Estat espanyol va aprovar, a proposta del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana - Euskal Herria Bildu al Senat, una moció el 21 d'abril del 2022 en la que es demanava:

Per un costat la creació d'un fons extraordinari, amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, de 1.500 milions per compensar la pèrdua d'ingressos que suposa el nou mètode de càlcul de l'impost de plusvàlua sobre les finances d'alguns municipis, tant per les transmissions efectuades durant els 15 dies en què no s'ha pogut exigir l'impost, com sobre totes aquelles transmissions anteriors que estaven pendents de liquidar i no es podran efectuar i les que no havien adquirit caràcter ferm i caldrà tornar als contribuents sobre la base dels fonaments de la sentència del TC.

I, per un altre, la creació un fons permanent de compensació a favor dels ajuntaments per la reducció d'ingressos que generarà el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera.

Malgrat aquesta aprovació del mes d'abril i de les reiterades promeses del president del govern d'Espanya, Sr. Pedro Sánchez, les coses estan exactament igual.

És per això, que ERC Sant Cugat, ens vam posar en contacte amb el nostre Grup Parlamentari al Senat i hem demanat que instin a fer un seguiment del compliment de l'acord.

Cal pensar que aquesta rebaixa d'ingressos i la no creació de cap mecanisme de compensació perjudica directament al nostre ajuntament i conseqüentment la pèrdua de qualitat de vida de la ciutadania, ja que molts serveis ordinaris que es presten venen finançats per aquests ingressos. Cada dia que passa sense que el govern de l'estat ho solucioni significa un perjudici pels santcugatencs i les santcugatenques.

Som conscients també que això és un pedaç. Que la solució passa per: per un costat que els 20.000 milions d'euros que cada any marxen cap a Espanya per a no tornar es quedin aquí i, de manera definitiva, que Catalunya conquereixi la independència i pugui finançar als ajuntaments i a tots els serveis públics del nostre país de manera adequada per a cobrir realment les necessitats de la gent i del teixit productiu de Catalunya.

FRANCESC OSAN és el coordinador del grup municipal d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.