Barraques: cal un replantejament


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 11/jul/08
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa dies que no escric res, he tingut una setmana 'liadeta' i el cap de setmana encara més.

ESCOLTA-HO

No he volgut parlar de la Festa Major ni de les Barraques fins que s’haguéssin fet les valoracions per part de l’equip de govern, el posicionament dels diferents partits (també el meu) i l’assemblea de Barraques.

Com tots sabeu, la barraca i les persones que érem allà vam ser amenaçats, coaccionats i, en alguns casos, agredits lleument. També van ser agredits els companys de les JERC. Va ser lamentable, un conjunt de feixistes (eren uns 10 aproximadament) es van acostar a la barraca de les JSC i van començar a amenaçar els companys
que estaven servint begudes (sense alcohol) i entrepans.

Els que estàvem a la barra ens vam posar al mig, com no podia ser d’una altra manera. Vull enviar una forta abraçada als companys i companyes de les JSC de Sant Cugat, sé que vau (vam) passar uns moments molt complicats. David, Sara, Jaime, Jose i tots els altres vau haver d'aguantar amenaces i agressions, i malgrat tot a
l'endemà vau tornar a venir i obrir la barraca. Heu estat uns dies fotuts...però estem junts.

"Espanyols de merda foteu el camp de Catalunya", amenaces que ens trencarien la cara, amenaces amb clar contingut de violència sexual contra una companya de les JSC... Em vaig haver d’identificar com a regidor i dir-li al meu "interlocutor" que si tirava endavant les amenaces de "trencar-me" la cara, la broma li podia sortir molt cara, l’agressió a un càrrec públic no està molt ben vista pels jutges.

Vam haver de cridar a la policia local, què no estava en el recinte (després parlaré de la policia ) i alertar de la situació. Una hora després el mateix grup va irrompre a la barraca tirant a terra la barra i les neveres. Feixistes. Feixistes per les seves agressions que cerquen el pensament únic i obligat, feixistes per no entendre que les idees es defensen amb la paraula i amb la democràcia i feixistes per actuar en nom de Catalunya i d’una bandera.

Els feixistes sempre s’apropien dels símbols i la terra. Tots tenim clar que aquestes agressions no són atribuïbles a un posicionament polític ni a una bandera i una terra que són les meves. Per què passen aquestes coses? Els primers responsables són els 10 joves aproximadament que es creuen en la possessió de la veritat absoluta i que sota els paraigües d’una associació política (en aquests cas Assemblea de Joves de Sabadell, pel que sembla)
intenten imposar el seu pensament a cops de peu.

Hi ha altres situacions a considerar. Aquesta és la tercera vegada que la barraca i els membres de les JSC pateixen agressions en la Festa Major, en l’espai de Barraques. Tercera vegada i una clara sensació que tant el conjunt de les entitats i l’assemblea de Barraques han passat bastant. Hi ha una certa permisivitat i una sensació de no abordar els problemes i dir que tot ha anat de perles. Aquesta tercera vegada sembla que s’està movent alguna consciència:

Suposo que a cap entitat li agrada que a les seves joves les amenacin amb violar-les, oi? Que et trenquin la barra? Que t’amenacin? que hagis de presentar denúncies policials? Que els pares de la gent de la JSC et demani si li pot passar alguna cosa al seu fill? Poseu-vos al lloc.

Hi ha una altre tema que vull destacar. El PSC no estem en contra de les Barraques, al contrari. Estem clarament pel seu manteniment. Vam ser una de les entitats fundadores d’unes barraques que tenien un esperit de llibertat, respecte i afirmació jove. Aquest caràcter, en bona part ha mutat o s’ha perdut en alguns aspectes. També dir que si l’actual model tant de gestió com de principi estructural es manté, algun dia tindrem una desgràcia que no tindrà camí de tornada.

Policia. No es pot deixar la seguretat d’un emplaçament on transiten cinc mil persones a les decisions d’un conjunt d’entitats. Aquesta és una responsabilitat que els poders públics no poden defugir. Que l’assemblea de Barraques (o una part) no vol que hi hagi policia de control... no ha de ser una posició definitiva respecte a la seguretat de la gent que hi és.

El dijous i el divendres el dispositiu de seguretat no va ser ni suficient ni adequat. El dissabte parlant amb membres de la policia local em mostraven el seu disgust sobre aquests temes, una vegada que s’ha encès un foc ... vés a apagar-ho amb una galleda d’aigua. La policia local també va ser agredida a cops d’ampolla i pedra.

Ara algun grup està barrejant l'actuació de la policia (qualificant-la de maltracte) amb els agressors de les Barraques, ja n'hi ha prou. Uns estan per protegir i els altres estan per destruir. No estic carregant contra l’equip de govern, això ho faré si no es prenen mesures però l’alcalde ha fet manifestacions que van en una línia que crec correcta i les converses amb el regidor de Seguretat Ciutadana i la regidora de Joventut han estat molt positives.

El dissabte va existir un dispositiu de seguretat seriós, i no va passar res. Vull valorar positivament les gestions realitzades pel regidor de Seguretat Ciutadana i les mostres de suport vingudes de tots els partits, especialment de l’amic Joan d’ICV que sempre va estar quan se’l necessitava.

Crec que s’han de desterrar conceptes que parteixen d’un bonisme anarquista molt perillós: que el fet que hi hagi policia provoca, que limita la llibertat... La policia té una feina i no una altra. D’altra banda... la seguretat privada contractada no va estar a l’alçada de les necessitats que es tenien.

Com a conclusió:
-Replantejament dels criteris de les Barraques.
-Un replantejament que reforci aquesta festa i que l’obri a tothom.
-Revisar l’espai físic i el seu ordenament. Cercle tancat, espai en línia...
-Desterrar el mirar cap a un altre costat quan una entitat és agredida
-La seguretat és competència i responsabilitat pública
-Aquells que donen suport als atacs violents no tenen cabuda a la festa.
-El PSC donarà suport al govern municipal en relació a les declaracions de l’alcalde sobre el replantejament (un replantejament per millorar no per eliminar) i anàlisi de la situació. Tornarem a parlar d’aquests temes. Dir-vos que vaig presentar denúncia contra les amenaces i agressions.

DE: http://ferranvillasenor.blogspot.com/

PRIMER SECRETARI DEL PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.