Ahir, Sant Jordi


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 24/abr/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ahir va ser Sant Jordi i la plaça Octavià, més coneguda com a plaça del Monestir, va tornar a ser el centre cultural de la ciutat amb la presència de milers de llibres just un mes i mig després que s'hi celebrés la Setmana del Llibre en Català.

ESCOLTA-HO

En el cas de Sant Jordi, però, els llibres no estan tancats en cap recinte, sinó que surten al carrer a trobar-se amb el vianant i això converteix el centre de la ciutat en una festa meravellosa. Una festa, per altra banda, que implica grans diferències amb la Setmana del Llibre, ja que mentre aquest esdeveniment és fruit d'una organització interna, la diada de Sant Jordi respon a l'entusiasme de tots els catalans. De fet, l'estabilitat de Sant Jordi contrasta amb el desequilibri permanent de la Setmana, que no acaba de resoldre els seus conflictes interns. Em consta que hi ha hagut algunes veus que han proposat de treure-hi la referència “en català” perquè, segons diuen, fa provincià. Per sort, la idea no ha reeixit.

Però els qui ho pretenen és evident que no comprenen l'esperit de la Setmana o hi estan ideològicament en contra, perquè el que és provincià, escandalosament provincià, és que un país llegeixi en una llengua diferent de la pròpia. D'això se'n diu provincianisme suïcida, ja que el menysteniment del català està convertint la literatura catalana en l'element residual d'una cultura en procés de desaparició. La normalitat -que només és possible amb un Estat propi- arribarà el dia que sigui la llengua espanyola, no pas la catalana, la que es vegi obligada a fer una Setmana del Llibre en Espanyol a Catalunya. Mentrestant, és evident que som nosaltres els qui, talment com si visquéssim en un país aliè, hem de continuar celebrant any rere any la Setmana del Llibre en Català. Som nosaltres els qui hem d'estar amatents per impedir que l'espanyolisme disfressat d'universalisme no s'introdueixi sibil·linament en l'organització i en capgiri el sentit. Seria molt lamentable que l'espanyolisme es beneficiés d'una Setmana que justament va néixer fa vint-i-set anys per protegir-nos dels seus anihiladors efectes.

Sigui com vulgui, l'important és que aquest any la plaça del Monestir de Sant Cugat ha estat el lloc que ha concentrat més llibres de Catalunya. L'any vinent, ja ho sabem, Sant Jordi tornarà, però la pregunta que es fa tothom és: “Tornarà a la ciutat la Setmana del Llibre en Català?” Esperem que sí. Però això ja no depèn del ciutadà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.