Sant Cugat sense cinema en català


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 19/mar/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cal felicitar el grup municipal d'Esquerra Republicana per la moció presentada dies enrere al ple de l'Ajuntament en benefici de la normalització de la llengua catalana als cinemes de Sant Cugat. Certament, és inadmissible que de totes les pel·lícules que s'estrenen a la ciutat només el 3% siguin en versió doblada al català. Té raó la moció quan demana al govern de la ciutat que faci valer els seus drets en la concessió administrativa a l'empresa Cinesa i pressioni per tal que aquesta situació canviï.

ESCOLTA-HO

De fet -i la moció ja en parla-, no és només la situació de les estrenes comercials el que ha de canviar, també ho ha de fer el cicle de Cinema d'Autor dels dijous. Aquest cicle ha estat un èxit per l'interès dels films seleccionats, però, com diu Esquerra, només en projecta un en versió original catalana cada tres mesos i caldria ampliar-ne la xifra a un al mes. Si els catalans no protegim el nostre cinema i la nostra llengua, qui en aquest món ho ha de fer? Com va dir el director Ventura Pons en l'acte que es va celebrar al Centro Popular Andaluz el passat mes de febrer, “és un tema de normalització lingüística. No pot ser que si la gent vol veure cinema doblat, només disposi d'una oferta del 3% en català. El doblatge és un acte contra natura, però, si es fa, cal que a Catalunya sigui en català”.
Queda clar, per tant, que és molt important que aquesta Llei tiri endavant per acabar amb una normativa imposada per Franco l'any 1941 i que cap govern espanyol autoproclamat antifranquista no ha tingut el més mínim interès de retirar.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.