Opini

Halassane i el seu bar Baobab


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 5/ago/10
Opini| Columnes
PDF |

A Sant Cugat, ja sigui per la crisi o per un deficient estudi de mercat d'alguns petits empresaris, no 閟 f郼il que les botigues que s'obren facin arrels. Al contrari, la imatge que m閟 sovinteja 閟 la del ball de locals que passen cont韓uament d'unes mans a unes altres. Conven鐄ts que a Sant Cugat lliguem els gossos amb llonganisses, molts petits empresaris accepten lloguers abusius que despr閟 no poden pagar i que els obliguen a tancar. I la conseqncia d'aix 閟 que cada cop resulta m閟 dif韈il trobar all que en dir韊m botigues de tota la vida, botigues amb cares conegudes darrere el taulell.

Escolta-ho

Ara tot 閟 m閟 fred, ning no coneix ning i es deterioren el sentiment de pertinen鏰 i la cohesi. Per aix la recent celebraci del vint aniversari del bar Baobab del carrer Major, del qual 閟 propietari el guine Halassane N'Diaye, ha estat, a m閟 d'una singularitat, tot un esdeveniment.
Halassane 閟 un home que un dia va arribar a Catalunya, va aprendre la nostra llengua, es va obrir cam i ja fa molts anys que va deixar de ser un immigrant per convertir-se en un catal m閟. Un catal de Guinea molt estimat. No 閟 estrany, per tant, que el sopar popular que es va fer per celebrar el vint aniversari del seu bar aplegu閟 250 persones. 蓅 un reconeixement espl鑞did dels vincles que s'arriben a crear entre un establiment i els seus clients quan, a banda de la qualitat d'all que ofereix, s'hi sumem l'amabilitat, la bonhomia i el tracte hum de les persones que hi ha darrere el taulell. I Halassane, el propietari del Baobab, reunix totes aquestes virtuts. De fet, 閟 gr郼ies a elles que ha triomfat. Gr郼ies a elles i a la qualitat un鄋imement reconeguda dels seus bon韘sims entrepans. Per molts anys, Baobab.

V虲TOR ALEXANDRE 閟 periodista i escriptor.

(Columna publicada el dia 26-10-2009)
TAMB ET POT INTERESSARComenta-ho a Facebook

COMENTARIS

Quant he llegit avui l抏scrit de V韈tor Alexandre a cugat.cat, felicitant a Halassane i el seu bar Baobab per la cel穕ebraci recent del seu 20 Aniversari no m抙e pogut estar de escriure aquest petit contrapunt. Segons l抏scriptor, 搇a crisi, un deficient estudi de mercat i la creen鏰 de que a Sant Cugat lligen als gossos amb llonganisses fan que els locals passin sovint d抲nes mans a unes altres. Aix, molts petits empresaris accepten lloguers abusius que despr閟 no poden pagar i que els obliguen a tancar. Excepci rara la del Bar Baobab? Cal felicitar la subsist鑞cia?, aguantar m閟 de 20 anys al darrera d抲n mostrador s抙a fet quelcom estrany? Catalunya sempre ha destacat pel seu petit teixit empresarial, negocis familiars que durant anys i anys han fet que els ciutadans trobaren a prop de casa tots els serveis i productes necessaris per a la seva llar i oci. Aix ja no es aix. Ara la globalitzaci per una banda i la vor鄃ine especuladora per altra han capgirat la situaci fent que muntar un negoci sigui com jugar a la loteria. El m髇, com el temps, gira sempre amb la mateixa direcci per de forma c韈lica, es a dir, a l抏stiu els dies son m閟 llargs i les nits m閟 curtes i a l抙ivern al rev閟. A la natura, tot funciona en perfecte equilibri, cada cosa te la seva part positiva i negativa que permet el desenvolupament natural en el temps, es a dir evoluciona amb un cicle de vida. En canvi, a la societat actual i m閟 a Sant Cugat, aix no es comporta de la mateixa forma. Els grans beneficis sempre cauen de la banda dels diners, qui els t obt m閟 i quasi sempre es a la banda positiva. Per desgr郼ia, la societat actual protegeix a l抏speculador, els beneficis generats pels bens immobles no graven el mateix que l抏sfor del treball diari . Les botiges de tota la vida, aquelles que durant molts anys havien donat servei als santcugatencs a excepci d抲nes poques privilegiades, han anat tancant; les arrendades, per la gran difer鑞cia dels lloguers de renda antiga amb l抋ctual que, a base de grans indemnitzacions han fet fora als llogaters; les de propietat i motivat pels alts preus del lloguer, els hi sortia m閟 a compte el lloguer dels locals que mantenir el comer de tota la vida obert al p鷅lic. Mica a mica bancs, franqu韈ies i grans cadenes comercials ocupen alguns dels comer鏾s vuits, altres esperen dies suposadament m閟 propicis. El petit teixit comercial s抋paga, per amb la crisis immobili鄏ia estem ofegant l抏conomia catalana, estem matant la gallina dels ous d抩r del petit teixit comercial i aix no es bo per a Sant Cugat i evident-ment tampoc per a Catalunya. Felicito tamb a Halassane N扗iaye, que mant el seu negoci sobre rodes, espero que per molts anys m閟.

Silvia Serra Martin. Enviat el 5/ago/10


OPINA

Identifica't per comentar aquesta not韈ia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Av韘 important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opini expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il穕egal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel穕ar el dret de publicaci als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Aconsegueix els v韉eos de Cugat TV en DVD

Mira el cat鄉eg de la Botiga de cugat.cat