Contra la violència de gènere a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 29/ago/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Em sembla molt positiva la creació de l'associació Noestasola a Sant Cugat (noestasola@hotmail.com). Es tracta d'una entitat integrada per dones que han estat víctimes de la violència de gènere -l'any passat, a la nostra ciutat, hi va haver més de 150 casos- i que té com a objectiu acollir i ajudar totes aquelles que es trobin en una situació similar, ja que un dels principals problemes és la pèrdua de confiança en un mateix i un acusat sentiment d'indefensió.

ESCOLTA-HO

No és estrany que la presidenta de Noestasola, Maribel Guillamón, referint-se a aquestes dones, s'estimi més parlar de supervivents que no pas de víctimes, perquè els efectes psicològics de la violència de gènere són molt profunds i perillosos. Com ella diu: 'Quan hi ha maltractaments i una consegüent baixa autoestima, et desarreles del teu propi cos. Quan veus que la teva vida perilla, et limita i et paralitza'.

La senyora Guillamón sap de què parla, perquè ella també ha patit els efectes d'aquesta mena de violència. Cinc anys va suportar els maltractaments de la seva parella. Algunes persones segurament es preguntaran per què va aguantar tant de temps i per què no va marxar de casa, però és molt difícil que pogués fer-ho. És difícil, perquè la víctima estima el maltractador i aquest se n'aprofita manipulant els seus sentiments i creant-li una forta dependència emocional. Després de l'agressió, el maltractador demana perdó, adopta una actitud amorosa durant unes setmanes i, tot seguit, amb qualsevol pretext, torna a exercir la violència i torna a començar el procés fins que al cap d'un temps ja és la pròpia víctima qui se sent culpable de tot plegat. Culpable per haver fet enfadar el maltractador. Sembla increïble, però és així. La víctima acaba pensant que el maltractador no sols és una persona excel·lent, sinó que no faria el que fa si ella fos més submisa i obedient, i, sense adonar-se'n entra en una espiral altament perillosa. Tan perillosa que moltes dones hi acaben trobant la mort.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor.

(Columna publicada el dia 26-03-2010)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.