Sala de concerts: un fals debat entre servei públic o privat


  • Comparteix:

xavier.escura

Xavier Escura


Publicat: el 29/nov/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'acord assolit pel Govern municipal amb l'empresa Nublo Live per dotar la ciutat d'una sala de concerts per a joves ha suscitat queixes i recels d'una part de l'autoanomenada esquerra progressista, un sector minoritari que s'entesta a fer incompatibles el servei públic amb l'interès privat.

És l'herència d'aquell discurs tronat i maniqueista que, mantenint tot l'empresariat sota sospita permanent, aspirava a l'omnipresència i omnipotència de l'administració pública, fent gala del conservadorisme més desinformat i irresponsable.

Encara hi ha qui ignora que som en una cruïlla històrica europea on l'àmbit públic i la iniciativa privada han d'anar plegats si volen sobreviure. Cal fer entendre que no som davant d'una crisi cojuntural sinó estructural. Que quan aconseguim alçar una mica el cap, res serà ja com abans. Entre d'altres motius, perquè les noves hegemonies polítiques i econòmiques emergents del segle XXI, en bona part asiàtiques, ens cauran al damunt com un tsunami que, si no espavilem, escombrarà els privilegis i els encarcarats models europeus d'una societat del benestar i d'un proteccionisme social que avui trontollen per insostenibles. Els nostres referents i imaginari culturals canviaran. S'estan revisant els sistemes de pensions, i ja es parla de la gestió mixta i copagament de serveis públics com l'educació i la sanitat, perquè es preveu que l'administració pública no els podrà assumir ella sola.
I a St Cugat hi ha qui encara reclama càndidament la sala de concerts pública...

Amb això, un jove empresari santcugatenc, que disposa d'inversors solvents i que ha excel·lit en la gestió d'espais de música jove, arriba a un acord amb l'Ajuntament. Lloga una nau buida i sense pretendents a PROMUSA a preu de mercat, l'equipa amb una inversió de dos milions d'euros per fer-la competitiva i, en un exercici d'intel·ligència empresarial i responsabilitat social, acorda signar un conveni amb totes les condicions que l'Ajuntament li demana com a retorn a la ciutat.
'Argúcies legals per evitar passar per concurs públic...', diu algú, amagant que el concurs convocat fa quatre anys, quan encara anàvem grassos, va quedar desert perquè cap empresari el veia viable.

'Insuficient i poc ambiciós' i 'No serà un espai d'oci alternatiu' també s'ha dit... Què pot haver-hi de més ambiciós i alternatiu a una sala de música sostenible per a 900 persones, que amb un mínim cost municipal portarà els millors grups en directe i donarà joc a TOTS els grups locals? Oferirà als nostres joves l'oportunitat, fins ara inimaginable, d'entrar en circuits de concursos i concerts arreu del país. I durant la setmana també en podran gaudir, així com les nostres entitats.

Tindrem la sala de concerts el proper estiu, a la Nau de Can Solà. Molt més cèntrica, per cert, d'on s'ubicava la sala que, de tan 'alternativa', va naufragar abans de néixer.

'S'enganya els joves', s'ha dit als mitjans. Algú pot dubtar, encara, de qui enganya a qui?

XAVIER ESCURA és tinent d'alcalde de cultura



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.