Deu anys de 'Pedra i sang'


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 10/des/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hauríem d'estar orgullosos de tenir un espectacle com 'Pedra i sang' a Sant Cugat. I no sols per la qualitat del text de Josep Maria Jaumà i de la música de Joan Alavedra, que són excel·lents, sinó per la dimensió que adquireix l'episodi històric que narra, amb l'assassinat de l'abat Biure la nit de Nadal de l'any 1350, a l'altar major del monestir.

ESCOLTA-HO

I és que estem parlant d'una obra teatral que esdevé universal perquè, partint d'un bocí d'història local, fa un retrat exquisit d'alguns dels elements més foscos de la naturalesa humana. No és només, per tant, la representació d'un assassinat, és també un fresc que ens mostra com era la Catalunya medieval i les lluites fratricides entre els diferents poders. Cosa que, com sabem, va acabar com el rosari de l'Aurora en forma de Guerra Civil al segle XV i en un context de fortíssima crisi econòmica i de gran mortaldat causada per la pesta negra, que va fer estralls. Sobretot a la pagesia.

Per celebrar els deu anys que fa que es representa 'Pedra i sang', sempre sota la direcció de Dolors Vilarasau, aquest desembre s'han programat diverses activitats paral·leles que ajudaran a difondre millor les representacions de l'obra programades per als dies 25, 26, 27 i 28 a la Sala Capitular del Claustre. Es tracta, entre d'altres, d'una visita guiada, una hora abans de cada funció, pels llocs de Sant Cugat on van esdevenir els fets que l'obra descriu, i d'un petit cicle cinematogràfic a la Casa de Cultura que contextualitza l'època de 'Pedra i sang' i que el proper dia 14 culminarà amb la projecció de la pel·lícula 'Els contes de Canterbury', de Pier Paolo Pasolini.

De tota manera, l'edició d'enguany de 'Pedra i Sang' serà molt especial, ja que, segons sembla, els actors Jaume Pla i Joan Berlanga, que fins ara havien interpretat magistralment els personatges de l'abat Biure i del seu assassí, Berenguer de Saltells, respectivament, deixaran de fer-ho, la qual cosa vol dir que les quatre funcions d'enguany seran les últimes en què intervindran. Si ja coneixeu l'obra, aquest pot ser un bon motiu per tornar-hi. I si encara no l'heu vista, no us la perdeu. La qualitat està garantida.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.