El sentit de la Festa Major


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 1/jul/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estic d'acord que hi ha aspectes de la Festa Major de Sant Cugat que cal debatre a fons per tal que de les aportacions fetes per les entitats en surti la solució que acabi amb les tradicionals batalles dialèctiques de cada estiu. És possible que hi hagi alguna cosa que l'Ajuntament no ha fet prou bé en les darreres edicions, quan la gestora i els barraquistes, finalment, han decidit inhibir-se'n.

ESCOLTA-HO

Tanmateix, sembla que els catalans, com a llatins que som, estem abocats al conflicte permanent amb relació a tot. Ens costa molt reconèixer els encerts o, si més no, la bona intenció dels comportaments aliens i tenim tendència a pensar que la millor manera de fer les coses sempre és la nostra, mai la dels altres. Esperem, per tant, que el fòrum que es vol obrir sobre la Festa Major serveixi per trobar la manera no pas de complaure tothom, perquè és impossible -i menys tractant-se de catalans-, però sí per aconseguir que la major part de les entitats sentin la festa com a seva. Com diu Mercè Conesa, 'les entitats són la base de la Festa Major; sense la seva iniciativa no seria possible fer una festa amb tantes activitats'.

Algú pot pensar que el cost de la Festa Major de Sant Cugat -420.000 euros- és excessiu i que els diners es podrien invertir en altres coses. Jo no hi estic d'acord i trobo demagògic aquest argument, perquè en realitat no es tracta d'una despesa, sinó d'una inversió en valors immaterials que sovint no es mesuren. Fixem-nos que són molts els nous santcugatencs per als qui la Festa Major suposa el seu primer contacte participatiu amb el pols de la ciutat, una ciutat de la qual, amb prou feines, en saben els noms dels dos o tres carrers principals. I fixem-nos també en el fet que un dels més grans valors de les festes majors és que donen vida a centenars d'artistes, locals o nacionals, que justament necessiten d'aquesta dinàmica estiuenca catalana per recórrer el país de dalt a baix i poder cobrir les mancances de la resta de l'any. Són molts els grups de música o els artistes en diferents camps que no existirien si l'estiu no els garantís un circuit d'actuacions a diferents municipis. Voler prescindir d'això, per tant, a més d'absurd, seria un gravíssim error que tindria repercussions molt negatives en tots els àmbits. En l'econòmic, per descomptat. Però també en el social i en el cultural. Només cal veure la quantitat d'entitats que hi participen.

Mantenir les festes majors és mantenir el nostre patrimoni cultural, i prescindir d'aquest patrimoni cultural seria com prescindir de nosaltres mateixos.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.